Debutir to rodzaj żywności specjalnego przeznaczenia. Składnikiem o wysokim znaczeniu jest maślan sodu, który znajduje się w mieszaninie acylogliceroli (mono-, di i triacylogliceroli) powlekanych membraną alginianu sodu. Dzięki temu podstawowe zdanie maślanu jest spełnione, gdyż kapsułka uwalnia się dopiero w jelitach.
Kwas masłowy (dostępny jako maślan sodu) to podstawowy element energetyczny dla komórek nabłonkowych przewodu pokarmowego. Jakie ma znaczenie kwas masłowy z produktu Debutir? Dostarcza on energii dla jelitowego nabłonka, co ma wpływ na wyścielenie w świetle przewodu pokarmowego w celu ochrony przed patogenami.
Kapsułki Debutir z kwasem masłowym znalazły zastosowanie w postępowaniu dietetycznym takich chorób jak:
- choroby jelita grubego ze zmianami zanikowymi w obrębie śluzówki,
- zespół jelita nadwrażliwego (IBS),
- zaburzenia wchłaniania,
- zaburzenia przewodu pokarmowego o charakterze przewlekłym jak biegunki / zaparcia, bóle brzucha, wzdęcia, dyspepsja.
Debutir stosuje się również gdy dochodzi do zaburzenia flory jelitowej np. będące efektem antybiotyków, a także gdy prowadzona jest dieta uboga w błonnik czy dieta ubogoresztkowa.