Dlaczego kwas masłowy w Ibesan Forte jest istotny?
Kwas masłowy obecny w preparacie jako maślan sodu to jeden z krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych o istotnym znaczeniu dla fizjologicznej flory bakteryjnej jelit, a także dla struktury ścian jelit. Odpowiada za właściwe funkcjonowanie nabłonka jelit, co gwarantuje jego szczelność i brak przenikania bakterii, toksyn i hamowanie patogenów jelitowych jak E.coli, Campylobacter, Salmonella.
Kiedy można stosować produkt Ibesan Maślan Forte?
Produkt ten to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, który stosuje się w postępowaniu dietetycznych chorób jelitowych o charakterze:
- zapalnym np. ch. Crohna, po radioterapii
- czynnościowym np. IBS.
Oprócz tego inne wskazania dla postępowania dietetycznego to:
- biegunki np. związanej z antybiotykoterapią
- zaburzenia czynnościowe - wzdęcia i gazy, zaparcia
- choroba uchyłkowa jelita grubego
- biegunka infekcyjna
- po zabiegach chirurgicznych w obrębie przewodu pokarmowego.
Kwas masłowy przyspiesza gojenie, regenerację nabłonka jelit, co wspiera integralność bariery w jelitach.