Do postępowania dietetycznego w: zaburzeniach czynnościowych przewodu pokarmowego: bólach i wzdęciach brzucha, biegunkach, zaparciach, dyspepsji czynnościowej zespole jelita drażliwego (IBS) zaburzeniach flory jelitowej po antybiotykoterapii chorobie uchyłkowej jelita grubego stanach po zabiegach diagnostycznych i chirurgicznych w obrębie przewodu pokarmowego Irbutin jest żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego, zawierającą sól sodową kwasu masłowego (maślan sodu). Wspomaga proces odżywiania pacjentów z chorobami przewodu pokarmowego. Zawarty w preparacie kwas masłowy sprzyja utrzymaniu prawidłowej struktury i funkcji jelit. Jest źródłem energii dla kolonocytów – komórek nabłonka jelitowego, a także stanowi istotny czynnik stymulujący ich wzrost oraz regenerację. Substancją czynną w preparacie Irbutin jest maślan sodu występujący w postaci granulatu mikrootoczkowanego. Postać mikrogranulek zapobiega degradacji kwasu masłowego przez sole żółciowe oraz enzymy trawienne w górnym odcinku przewodu pokarmowego. Pozwala to na kontrolowane i skuteczne dostarczenie maślanu sodu do jelit oraz stopniowe jego uwalnianie na całej długości jelita cienkiego i grubego.