Soki zdrowotne z apteki - roślinne, ziołowe i owocowe
Soki to produkty powstające z owoców i warzyw. Niejednokrotnie mianem “soku” określane są niektóre suplementy diety w formie płynnej jak np. sok z czystka na odporność i innych ziół, który powstaje przez zmieszanie ekstraktów roślinnych z wodą opatrzone dodatkiem np. witaminy C w ramach przeciwutleniacza lub regulatora kwasowości, którym jest kwas cytrynowy. Produkty jak soki muszą być niekiedy "konserwowane" metodami fizycznymi. Jedną z nich jest pasteryzacja, która jest naturalnym sposobem przedłużenia ważności soku tuż po jego wyciśnięciu. Dlatego soki pasteryzowane to jedna z opcji wolna od konserwantów, która pozwala na dłuższe korzystanie z soku tuż po otwarciu.
Kiedy stosuje się soki i jak działają?
Soki z apteki to opcjonalny dodatek do diety, który wzbogaca ją w składniki wspierające organizm. Dlatego też wiele soków to suplementy diety jak np. sok z pokrzywy, który wspiera funkcjonowanie nerek. Zakres właściwości soków zależy od surowca, z jakiego go pozyskano. Soki to produkty, które mogą wspierać układ odpornościowy (np. sok z rokitnika), pokarmowy (sok z ostropestu lub karczocha na trawienie), moczowy (sok z żurawiny obok wspomnianego soku z pokrzywy), odpornościowy (sok z pigwy, czarnego bzu, aronii, malin, aloesu). W ramach wsparcia organizmu warto sięgnąć np. po sok z buraka, który wspiera czerwone krwinki i poziom żelaza, sok z głogu wspierający serce, sok z dzikiej róży pomocny w zachowaniu odporności, sok z morwy pomagający zachować właściwy poziom cukru. W dużej mierze soki to funkcjonalne składniki, których składniki wspierają ochronę przed wolnymi rodnikami, dostarczają witamin i minerałów, flawonoidów uszczelniającym naczynia i o potencjalne antyoksydacyjnym. Oprócz tego sok zawiera inne cenne składniki, które mogą wspierać kondycję skóry, włosów, paznokci, a także innych narządów jak wątroba, jelita (i ich oczyszczanie), żołądek.
Jak często można pić zdrowe soki z apteki?
Zależnie od rodzaju soku zwykle jednorazowa dawka to np. łyżka stołowa, która odpowiada 15 ml. Niekiedy taką porcję można stosować 2-krotnie w ciągu dnia. Inne soki zależnie od dodatku witamin można stosować 1 lub 2 razy dziennie po 25 ml. Zależnie od smaku soku warto go niekiedy rozcieńczyć, szczególnie w przypadku cierpkich owoców jak aronia. Nie zaszkodzi również, gdy sok dodamy do jogurtu lub herbaty.
Na co zwrócić uwagę wybierając naturalny sok?
Wiele soków to produkty pozyskiwane tylko z owoców. W związku z tym zawierają naturalnie występujące cukry. Wiele z nich jest wolnych od dodatku cukru. Soki to produkty wolne od konserwantów - w konsekwencji wiele z nich jest ważna np. 2-4 tygodnie od pierwszego otwarcia i należy przechowywać je w lodówce. Wiele aptecznych soków to produkty certyfikowane, bo produkowane w myśl produktów ekologicznych i BIO. Warto zwrócić uwagę na fakt, że wiele naturalnych soków posiada osad na dnie butelki, co jest dowodem na jego naturalnego pochodzenie. Oprócz tego niektóre partie tego samego soku mogą nieco różnić się od siebie np. w zakresie koloru i/lub smaku, co wiąże się z sezonowością składników wykorzystywanych do ich produkcji.