Mikroenkapsulacja to nowoczesna i unikatowa technologia produkcji. Mikroenkapsulacja pozwala na zwiększenie bezpieczeństwa produktu poprzez zwiększenie jego stabilności oraz zapewnienie dłuższego terminu przydatności do użycia. Efektywność kolonizacja jelita przez mikroenkapsulowane bakterie probiotyczne jest bardziej efektywna niż w przypadku bakterii podawanych bez otoczki. Lactobacillus rhamnosus GG idealny szczep bakteryjny Lactobacillus rhamnosus GG będący głównym składnikiem produktu Diflos 60: jest szczepem pochodzenia naturalnego: został wyizolowany z przewodu pokarmowego człowieka, posiada klasyfikację i kod taksonomiczny zgodnie z wytycznymi FAO/WHO (Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa/Światowa Organizacja Zdrowia), ma potwierdzony w wielu badaniach klinicznych korzystny wpływ na organizm człowieka (900 badań i publikacji): a. obniża ryzyko wystąpienia objawów ubocznych antybiotykoterapii, takich jak ból brzucha i luźne stolce, b. zmniejsza częstość występowania biegunki u dzieci przebywających w szpitalach, c. zmniejsza ryzyko zachorowania na infekcyjne zapalenie górnych dróg oddechowych, a dla infekcji trwających dłużej niż 3 dni, d. zmniejsza dolegliwości związane z zaburzeniami funkcjonowania przewodu pokarmowego (np. kolką) u niemowląt, objawiające się płaczem i rozdrażnieniem, e. zmniejsza częstość występowania zakażeń dróg oddechowych wywołanych przez rinowirusy u niemowląt, może być stosowany razem z antybiotykiem, ponieważ posiada zerowy potencjał przenoszenia plazmidów.