Co na podwyższony poziom cukru?
Po stwierdzeniu większego
poziomu cukru warto przystąpić do korekcji diety i uzupełnieniu jej o ćwiczenia. Niekiedy jednak to nie pomaga - wysoki cukier mimo starań nie spada. W takim przypadku należy zwrócić się o pomoc do lekarza. Na wyższy poziom cukru pomocne będą tzw.
leki hipoglikemizujące, czyli takie, które obniżają jego poziom we krwi. Spora ich część dostępna jest jednak na receptę i
o właściwy dobór leków na cukrzycę dba lekarz diabetolog m.in. na podstawie badań jak
krzywa cukrowa.
Leki obniżające cukier to tabletki, ale również iniekcja z insuliny.
Zioła na obniżenie cukru
Spora grupa preparatów wspierających prawidłowy poziom glukozy to zioła na cukier. Wśród nich króluje morwa biała (dostępna jako tabletki, herbatka fix na cukier, sok z morwy białej), cynamonowiec, gurmar (Gymnema sylvestris), kozieradka, mniszek lekarski. Co zawiera tzw. herbatka dla diabetyków? Oprócz typowego dla niej składnika jak morwa (Morus alba) obecne są również zioła moczopędne jak pokrzywa czy perz. Oprócz tego istotne na poziom cukru są antyoksydanty, a także składniki, które wspomagają gospodarkę tłuszczową (np. tabletki na cholesterol).
Tabletki na obniżenie cukru we krwi bez recepty
Jak obniżyć poziom cukru? W aptece dostępne są preparaty, których składniki wspomagają metabolizm cukrów, pomagając utrzymać właściwy poziom we krwi, czyli tzw. normoglikemię. Warto jednak zdać sobie sprawę, że tabletki na cukier mogą pomóc uchronić przed hiperglikemią, ale nieodłącznym elementem jest dieta i aktywność fizyczna. Warto wyeliminować z jadłospisu niezdrowe, wysoko przetworzone produkty. Za to spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym ma korzystny wpływ na obniżenie glukozy.
Osoby, które zmagają się z cukrzycą, powinny także zwrócić uwagę na prawidłową podaż w jedzeniu witamin i minerałów lub ich suplementację. Witaminy dla diabetyków zawierają najczęściej chrom, kwas alfa-liponowy (ALA), magnez, cynk, witaminy z grupy B, witaminę E, C. Dobrze zaopatrzyć się również w kwasy omega-3 oraz magnez.
Jedne z częstszych połączeń spotykanych w tabletkach na cukier to morwa i wspomniany wcześniej chrom (niekiedy z dodatkiem witaminy B6), który bierze udział w gospodarce węglowodanowej i pomaga spalić cukry. Przy wyborze leku na cukier warto wybierać formy tabletkowe, najlepiej standaryzowane np. na ekstrakt z liści morwy białej. Cennym składnikiem produktów bez recepty na cukier może być też fasolamina, pozyskana z fasoli. Przyczynia się ona do mniejszego wchłaniania glukozy oraz redukuje magazynowanie tkanki tłuszczowej.