Preparat został specjalnie opracowany w celu uzupełniania diety osób odchudzających się i chorych na cukrzycę typu 2. Stwierdzono, że w przypadku cukrzycy często dochodzi do obniżenia zasobów witamin i składników mineralnych w organizmie. Ponieważ niektóre witaminy i sole mineralne mają istotny wpływ na metabolizm węglowodanów oraz metabolizm energetyczny - zalecane jest uzupełnianie diety cukrzycowej o te składniki odżywcze.
Wyciąg z morwy białej zawiera substancje, które hamują rozkład cukrów złożonych (np. skrobia czy sacharoza) do cukrów prostych (glukoza). Dzięki temu część węglowodanów pozostaje niestrawiona, co pozwala na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi
Chrom wpływa na aktywność insuliny i poprzez to na utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Cynk i witamina B6 odgrywają rolę w metabolizmie węglowodanów (B6: glikogenu). Witaminy B6, B12 i kwas foliowy korzystnie wpływają na poziom homocysteiny we krwi, co ma istotne znaczenie w przypadku cukrzycy. Przeciwutleniacze: cynk, selen, witaminy C i E - chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, zwiększonym w przypadku cukrzycy.
Witamina D odgrywa ważną rolę w zachowaniu odporności organizmu.