Unikalny kompleks lipidowy z nowozelandzkich małż zielonych zawiera wiele cennych składników odżywczych, w tym różnorodne lipidy, kwasy tłuszczowe omega-3, kolegen, kwas hialuronowy, glukozaminę i chondroidynę, które dostarczają substancji budulcowych do tkanki chrzęstnej. Kolagen, kwas hialuronowy (HA), glukozamina, chondroidyna to podstawowe składniki wchodzące w skład chrząstki stawowej i mazi stawowej. Uczestniczą w wytwarzaniu proteoglikanów, ważnych składników tkanki łącznej. Specjalnie dobrany zestaw witamin i składników mineralnych wspomagających: wytwarzanie kolagenu (witamina C) odpowiedzialnego za wytrzymałość chrząstki stawowej. Ochronę m.in. aparatu ruchu, przed działaniem oksydantów (witamina C, E, Se i Zn). Funkcjonowanie tkanek łącznych (Mn, Cu) i aparatu mięśniowo-szkieletowego (kości i mięśni: Mg, wit.D).