Wiśnie zawierają wiele cennych składników, wpływających na samopoczucie i sprawność psychofizyczną. Są silnym antyoksydantem i chronią organizm przed szkodliwym działaniem reaktywnych form tlenu, dzięki czemu znajdują się na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Wspierają serce. Zawierają antocyjany oddziałujące na układ krwionośny i produkcję czerwonych krwinek. Znajdujący się w nich potas pomaga utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi a witamina C uszczelnia naczynia krwionośne. Jednym ze składników wiśni są pektyny, obniżające poziom złego cholesterolu. Wiśnie zawierają melatoninę, pomagającą regulować rytm snu. Są więc wskazane podczas problemów z wypoczynkiem nocnym. Są doskonałym środkiem na wyrównanie poziomu minerałów w organizmie. Zawierają m.in. sód i potas, przez co w medycynie tradycyjnej stosowane były na problemy z układem moczowym. Owoce wiśni są wskazane dla osób, dbających o prawidłową wagę ciała. Mają niski indeks glikemiczny i zawierają błonnik. Pektyny ograniczają wzrost poziomu glukozy we krwi po posiłku. Dodatkowo są źródłem kwasów owocowych, pobudzających produkcję soków trawiennych.