Beta-glukan — co to jest?
Beta-glukan to pochodna węglowodanowa, która jest rozpuszczalnymi w wodzie wielocukrem (polisacharydem). Składnik ten wykazuje aktywność biologiczną - jak pokazują badania beta-1,3/1,6-D glukan wspomaga odporność m.in. poprzez aktywację komórek układu immunologicznego. Jednym z jego źródeł są np. drożdże Saccharomyces cerevisiae. Oprócz tego beta-glukan ma wiele wspólnego z błonnikiem pokarmowym - jest jego częścią. Zależnie od pacjenta mogą korzystać z niego osoby np. w ramach uzupełnienie diety po infekcji m.in. ze względu na antyoksydacyjne właściwości.
Co oprócz odporności wspiera beta-glukan?
Jak podają źródła beta-glukan wspomaga utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu i cukru, zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Poza tym to substancja o prebiotycznych właściwościach, dlatego często występuje wraz z bakteriami kwasu mlekowego Lactobacillus, które są elementem flory bakteryjnej.
Beta glukan z owsa, drożdży — tabletki, kapsułki, syropy — apteka Galen
Składnik pochodzący ze ścian komórkowych grzybów jak beta-glukan to element wielu produktów wspierających odporność. Beta-glukan często występuje w różnego rodzaju probiotycznych preparatach, ale równie często z typowymi “witaminami” na odporność jak z witaminą C i D. Produkty z beta-glukanem to m.in. kapsułki dla dzieci i dorosłych. Dla nieco młodszych dostępne są również syropy z beta-glukanem (zwykle do stosowania od 3. roku życia).