Mleko klaczy to produkt bardzo zbliżony do mleka kobiety pod względem zawartości składników odżywczych. Z uwagi na unikalny skład, mleko kobyle wyróżnia się o wiele lepszą tolerancją przez organizm człowieka niż mleko krowie. Podobnie jak mleko kobiece zalicza się do typu albuminowego (kozie i krowie zalicza się do typu kazeinowego). Mleko klaczy zawiera znacznie mniej silnie uczulającej kazeiny, jest lekkostrawne oraz łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. W składzie mleka klaczy znajduje się wiele wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym przede wszystkim linolenowego i linolowego, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu odporności młodego organizmu, jak również rozwoju jego układu nerwowego. W mleku klaczy mamy do czynienia z podwyższoną zawartością lizozymu, który charakteryzuje się silnym działaniem przeciwbakteryjnym oraz przeciwwirusowym, jednocześnie stanowiąc jeden z mechanizmów nieswoistej odporności humoralnej.