Biblijne drzewo oliwne, według dowodów archeologicznych, zaczęto uprawiać we wschodnich krajach basenu Morza Śródziemnego około dziesięciu tysięcy lat temu. W księgach Starego Testamentu gołębica przynosi Noemu gałązkę oliwną jako znak, iż wody potopu ustąpiły. Dziś drzewo oliwne symbolizuje nadzieję, zwycięstwo, pokój, radość oraz nieśmiertelność.
Oliwka europejska (Olea europaea), najbardziej popularna odmiana, odznacza się wyjątkową odpornością na atakujące ją szkodniki, z uwagi na bogactwo polifenoli, których najwięcej znajduje się w liściu drzewa. Człowiekowi z kolei substancje te pozwalają cieszyć się optymalnym stanem zdrowia oraz wspomagają mechanizmy obrony przed zagrożeniami ze strony środowiska.
Najaktywniejszym związkiem w liściach drzewa oliwnego jest oleuropeina, o charakterystycznym gorzkim smaku, która pomaga w utrzymaniu naturalnej odporności. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.