Granat uprawiano już 3 tysiące lat p.n.e. W starożytnym Egipcie roślinę tę czczono jako świętą, a medycyna Chin uznawała sok z granatu za "skoncentrowane życie" i symbol długowieczności. W starożytnej Grecji owoc granatowca był uważany za symbol wiecznej młodości i płodności. Mieszkańcy Orientu wiążą go z nieśmiertelnością, a w krajach arabskich pestkami granatu obrzuca się nowożeńców, co ma zapewnić im płodność i dozgonną miłość.
Tym co najbardziej ekscytuje, było odkrycie w granatach bardzo dużych ilości kwasu elagowego, potężnego fitochemicznego przeciwutleniacza. Owoc granatu jest jednym z najobfitszych jego źródeł na świecie.
Ten naturalny antyoksydant wzbogacając codzienną dietę, wspomaga ochronę ścian naczyń krwionośnych przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Stymuluje również proces syntezy tlenku azotu, który przyczynia się do prawidłowego przepływu krwi w naczyniach krwionośnych. Owoc granatu zawiera również dużo witaminy C, niacyny, potasu, błonnika oraz białka.