W wielu badaniach naukowych stwierdzono , że kwasy tłuszczowe omega-3 stanowią ważny składnik zdrowej diety istotnej dla prawidłowego funkcjonowania serca i całego organizmu. Za działanie ochronne odpowiadają przed wszystkim prostaglandyny, które są wytwarzane w organizmie właśnie z kwasów tłuszczowych omega-3.
Kwasy tłuszczowe omega-3 wpływają na obniżenie poziomu trójglicerydów, poprawę proporcji "dobrego" i "złego" cholesterolu we krwi, zmniejszenie agregacji płytek krwi oraz łagodne obniżenie ciśnienia krwi. W wyniku tego korzystnie wpływają na stan naczyń krwionośnych serca i mózgu.
Wzbogacanie codziennej diety preparatami zawierającymi wysokie dawki omega-3 wpływa na obniżenie stężenia trójglicerydów (będących czynnikiem niekorzystnym dla stanu naczyń krwionośnych) już po 1-2 miesiącach ich stosowania.
Omega-3 regulują również czynność bioelektryczną mięśnia sercowego, co działa stabilizująco na jego aktywność. Stwierdzono w badaniach, że spożywanie omega-3 działa korzystnie na serce, szczególnie u osób które muszą dbać o serce.