Jak działa inulina i kiedy się ją stosuje?
Inulina wspiera mikrobiotę jelit na którą składają się bakterie kwasu mlekowego. Składnik ten ułatwia kolonizację bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, wspiera ich ochronę i żywotność, stanowi dla nich pożywkę, przez co ma znaczenie dla ich tempa namnażania i wzrostu populacji.
Z preparatów z inuliną mogą skorzystać pacjenci i osoby, które chcą poprzez dietę wesprzeć:
- mikroflorę jelit, a także pracę jelit w zakresie pasażu jelitowego
- trawienie, ponieważ inulina jest łączona nie tylko z bakteriami probiotycznymi, ale również enzymami trawiennymi
- pasaż jelitowy, co ogranicza ryzyko zaparcia
- proces odchudzania i utrzymania wagi
- metabolizm cukrów, tłuszczów.
Inulina bywa również dodatkiem technologicznym tzn. stanowi naturalny wypełniacz tabletek i przede wszystkim kapsułek np. preparatów z chromem. Jej naturalnym źródłem jest korzeń cykorii, dlatego w wielu produktach występuje "inulina z cykorii".
Rodzaje preparatów z inuliną
Inulina w rzadkich przypadkach stanowi samodzielny surowiec i jest dostępna jako suplement diety np. inulina w proszku, która wspiera odchudzanie. Najczęściej jest łączona z innymi składnikami. Inulina to składnik współtowarzyszący w przypadku:
- probiotyków połączonych z prebiotykami (tzw. synbiotyki)
- preparatów wspierających odporność, gdzie występuje laktoferyna, witamina C
- kapsułek z witaminami (witaminy z grupy B - np. kwas foliowy, witamina D), minerałami (żelazo, magnez, chrom)
- preparatów prebiotycznych, w których występują fruktooligosacharydy (FOS), frakcje błonnika
- produktów z błonnikiem w proszku, w skład których wchodzi babka jajowata, błonnik jabłkowy, nasiona lnu.
Inulina z racji tego, że wspiera bakterie probiotyczne kwasu mlekowego, to może znaleźć się w produktach dopochwowych.
Dawkowanie inuliny
Dzienna i jednorazowa doustna porcja inuliny jest zależna od innych składników występujących w preparatach.
- W przypadku synbiotyków (połączenie probiotyków i prebiotyków jak inulina) dzienna porcja inuliny może wynosić 200-400 mg.
- Dla produktów wspierających metabolizm cukrów to porcja rzędu 2-3 gram, a niekiedy 5g (w przypadku produktów jak inulina w proszku np. z cykorii).
Inulina występuje w preparatach dla dzieci jak probiotyki, a także dla dorosłych.