Co to jest pankreatyna i kiedy się ją stosuje?
Pankreatyna to zestaw enzymów o działaniu lipolitycznym, amylolitycznym i proteolitycznym. Ułatwiają trawienie tłuszczów, skrobi i białek.
Preparaty z pankreatyną, czyli wieprzowymi enzymami trzustkowymi stosuje się w następujących schorzeniach jak przewlekłe zapalenie trzustki, stan po usunięciu trzustki lub żołądka, zwężenie przewodu trzustkowego, stan po ostrym zapaleniu trzustki.
Zobacz również inne leki na trzustkę i preparaty na niestrawność.
Jak dawkować pankreatynę?
Dawkowanie zależy od indywidualnych potrzeb. Kapsułki z pankreatyną przyjmuje się w trakcie lub po posiłku w całości - kapsułek nie dzieli się.
Przeciwwskazania dla pankreatyny
Nadwrażliwość na substancję czynną.
Skutki uboczne po pankreatynie
Po stosowaniu pankreatyny część pacjentów może skarżyć się na bóle brzucha, nudności, wymioty, zaparcia, wzdęcia, biegunkę, wysypki, świąd, pokrzywkę.