Opis
działanie
IMMUVEN to żywność kompletna pod względem odżywczym o składzie dostosowanym do stanu lub ryzyka niedożywienia przed zabiegami i po urazach, która w przypadku stosowania zgodnie z instrukcjami producenta może stanowić wyłączne źródło pożywienia dla osób, dla których jest przeznaczona
Immuven™ zawiera składniki wspierające układ immunologiczny, takie jak kwasy omega-3, L-arginina oraz beta-1,3/1,6 glukan. Reakcją organizmu na uraz lub zabieg chirurgiczny może być nadmierna odpowiedź zapalna. Kwasy z grupy omega-3 są obecne w procesach wzrostu i różnicowania komórek, wpływają na procesy immunologiczne, ograniczają reakcję zapalną. Kwasy EPA i DHA mogą być korzystne w przypadku pacjentów, u których rozwija się nadmierna odpowiedź zapalna.
Kwasy omega-3 wpływają na zrastanie ran oraz ograniczają ich infekcje. L-arginina jest aminokwasem zużywanym w syntezie białek, niezbędnym w wielu procesach metabolicznych. Do jej niedoborów dochodzi często po dużych urazach i kacheksji nowotworowej. Ma korzystny wpływ na gojenie się ran. Podaż L-argininy zwiększa tworzenie tlenku azotu, który bierze udział w procesie naprawy tkanek. L-arginina w połączeniu z innymi immunoskładnikami zmniejsza odsetek powikłań infekcyjnych i skraca długość pobytu w szpitalu, szczególnie u chorych po planowych zabiegach. Jej wpływ na procesy gojenia się ran jest większy w połączeniu z kwasami omega-3. Dane naukowe wskazują również na immunomodulujące działanie beta-glukanów z drożdży.
Witaminy C i D oraz cynk odgrywają istotną rolę w procesie gojenia się ran. Wykazują one działanie wspomagające odpowiedź immunologiczną, mediowaną przez cytokiny, produkcję prostaglandyn, poprzez regulację czynników transkrypcyjnych, wrażliwych na procesy redox. Pacjenci po zabiegach chirurgicznych należą do grupy osób narażonych na niedobór tiaminy.
wskazania do stosowania
Produkt przeznaczony do postępowania dietetycznego w celu wsparcia układu immunologicznego u pacjentów w stanach niedożywienia lub w przypadku ryzyka niedożywienia przed zabiegami i po urazach, zwłaszcza u pacjentów po zabiegach chirurgicznych. Dla pacjentów w okresie rekonwalescencji po wylewach, udarach. Przy chorobach o podłożu neurologicznym.
Może stanowić zarówno całkowite zastąpienie diety jak i jej uzupełnienie.
skład / składniki
maltodekstryny kukurydziane, koncentrat białek serwatkowych (z mleka), olej roślinny (rzepakowy), L-arginina, olej rybi (źródło kwasów omega-3), aromaty, sole otasowe kwasu ortofosforowego, sole magnezowe kwasu cytrynowego, węglan wapnia, kwas L-askorbinowy – witamina C, chlorek sodu, beta-1,3/1,6-glukan (z Saccharomyces erevisiae), substancje słodzące – acesulfam K, sukraloza; diglicynian cynku, difosforan żelaza(III) (pirofosforan żelaza(III)), selenian(IV) sodu, octan DL-alfa-tokoferylu –Witamina E, cholekalcyferol – witamina D, glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, octan retinylu – witamina A, glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas antotenowy, monoazotan tiaminy – tiamina, yjanokobalamina – witamina B12, chlorowodorek pirydoksyny – witamina B6, filochinon (fitomenadion) – witamina K, boflawina, barwnik – E 150c, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna – biotyna.
stosowanie / sposób użycia
Zaleca się przyjmować jedną porcję (78 g) produktu 1-3 razy na dobę przez 5 dni przed operacją i po operacji jako uzupełnienie diety lub zgodnie z zaleceniami lekarza, jeśli jest stosowany jako jedyne źródło pożywienia.
W celu sporządzenia 200 ml produktu gotowego do spożycia, należy do naczynia zawierającego 150 ml przegotowanej wody o temperaturze pokojowej wsypywać 1 porcję (78 g, tj. zawartość 1 i 1⁄2 miarki), ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia proszku. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
opakowanie / zawartość opakowania
6 saszetek x 78 g (468 g)
status rejestracji
DIETETYCZNY ŚRODEK SPOŻYWCZY SPECJALNEGO PRZEZNACZENIA MEDYCZNEGO
Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
Stosować pod nadzorem lekarza.