Zielona kawa właściwości
Zielona kawa i jej ziarna to cenny składnik wspierający redukcję wagi. Aktywnym składnikiem, który decyduje o działaniu jest kwas chlorogenowy należący do kwasów fenolowych. Oprócz tego to surowiec antyoksydacyjny, który ogranicza aktywność wolnych rodników. Pomaga również utrzymać właściwy poziom cukru, ponieważ wspiera wrażliwość tkanek na insulinę.
Zielona kawa to nic innego jak ziarna Coffea arabica niepoddane procesowi palenia.
Kiedy stosuje się preparaty z zieloną kawą?
Preparaty z zieloną kawą stosują osoby dorosłe, które:
- chcą zadbać o utrzymanie masy ciała
- prowadzą dietę redukcyjną i dążą do redukcji masy ciała oraz tkanki tłuszczowej.
Rodzaje preparatów z zieloną kawą
Zielona kawa może stanowić samodzielny preparat, bardzo często jest składnikiem złożonych produktów na odchudzanie. Zielona kawa wraz z kwasem chlorogenowym towarzyszy takim składnikom jak guarana, kofeina, gorzka pomarańcza, zielona herbata.
Zielona kawa dawkowanie
Dzienna porcja ekstraktu z ziaren zielonej kawy sięga 100 - 500 mg, a kwas chlorogenowy sięga 50%. Może zawierać niewielkie ilości kofeiny. Najczęściej jednak preparaty z zieloną kawą w kapsułkach i tabletkach mają dodatek kofeiny np. w formie ekstraktu z guarany.