Vislea polecana jest jako uzupełnienie codziennej diety w składniki wpływające na dobrą kondycję narządu wzroku. Luteina i Zeaksantyna to naturalne barwniki należące do grupy związków określanych jako karotenoidy. Gromadzą się one wybiórczo w siatkówce oka, szczególnie w tzw. plamce żółtej, gdzie pełnią funkcję naturalnego filtra ochronnego zabezpieczającego struktury siatkówki przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego UVA i UVB. Luteina i zeaksantyna są silnymi antyoksydantami, czyli substancjami posiadającymi zdolność neutralizowania wolnych rodników, dzięki czemu wykazują działanie ochronne na narząd wzroku. Ich zwiększona zawartość w strukturach oka może opóźniać zmiany zachodzące w siatkówce oka obserwowane w przypadku zaburzeń związanych ze spadkiem pigmentów plamki żółtej. Trokserutyna wpływa ochronnie na naczynia krwionośne zwiększając elastyczność ich ścian, a także regulując ich napięcie i przepuszczalność. Wykazuje silne właściwości przeciwutleniające, czyli posiada zdolność do neutralizowania wolnych rodników. Trokserutyna jest także inhibitorem reduktazy aldozowej, dzięki czemu może zapobiegać powikłaniom cukrzycy w postaci retinopatii. Omega 3 to nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzące w skład prawie każdej komórki organizmu, gdzie stanowią podstawowy składnik błon komórkowych. Są również jednym z głównych elementów strukturalnych wchodzących w skład neuronalnych błon komórkowych, w tym siatkówki oka. Witaminy C i E wykazują silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiegają szkodliwemu działaniu wolnych rodników, na których działanie szczególnie narażony jest narząd wzroku. Ponadto witamina C wzmacnia szczelność i elastyczność naczyń krwionośnych. Witaminy te wykazują synergizm działania, dlatego zaleca się ich jednoczesne podawanie. Witaminy Bi, B2, B3, B6, B12 i Kwas foliowy pełnią bardzo istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, w tym narządu wzroku. Ich niedobór może powodować upośledzenie widzenia, pogorszenie ostrości wzroku, zmiany w rogówce, łzawienie czy łatwe męczenie się oczu. Cynk, Mangan, Miedź i Selen warunkują prawidłową aktywność enzymów uczestniczących w procesach anty-oksydacyjnych, czyli procesach zapobiegających szkodliwemu działaniu wolnych rodników, na których działanie szczególnie narażony jest narząd wzroku.