Preparat UroLact zawiera specjalną kompozycję dwóch żywych szczepów bakterii probiotycznych. Pałeczki bakterii kwasu mlekowego zawarte w preparacie korzystnie wpływają na mikroflorę układu moczowo–płciowego i pochwy, dzięki zdolności do hamowania wzrostu bakterii chorobotwórczych oraz grzybów drożdżopodobnych z rodzaju Candida, będących najczęstszą przyczyną infekcji bakteryjnych i grzybiczych dróg moczowo–płciowych. Szczepy te mają polskie pochodzenie, co zapewnia szczególnie skuteczne działanie w profilaktyce i leczeniu zakażeń dróg moczowo–płciowych polskich pacjentów. Tak skuteczne działanie preparatu jest możliwe dzięki silnemu przyleganiu (adhezji) bakterii probiotycznych do powierzchni nabłonka dróg moczowo–płciowych i wypieraniu uropatogennych mikroorganizmów chorobotwórczych. Szczepy bakteryjne zawarte w preparacie UroLact wytwarzają ponadto szereg substancji hamujących wzrost chorobotwórczych mikroorganizmów (kwas mlekowy, kwas octowy, bakteriocyny i in.), co wpływa korzystnie na pH dróg moczowo–płciowych i zapobiega kolejnym infekcjom. Bakterie obecne w preparacie UroLact stanowią część prawidłowej mikroflory przewodu pokarmowego. Wybrane gatunki bakterii zasiedlających jelita – szczególnie szczepy Lactobacillus – wykazują naturalną zdolność przemieszczania się wzdłuż przewodu pokarmowego do odbytnicy i odbytu, skąd migrują do cewki moczowej i ujścia pochwy u kobiet. Dzięki wysokiej zdolności przywierania do komórek nabłonka moczowego, nabłonka pochwy oraz nabłonka odbytu, szczepy Lactobacillus kolonizują te obszary, tworzą naturalną barierę ochronną i zapobiegają namnażaniu się chorobotwórczych patogenów – bakterii i grzybów. Głównym czynnikiem etiologicznym zakażeń układu moczowo – płciowego są mikroorganizmy pochodzące z przewodu pokarmowego, przedsionka pochwy lub okolicy podnapletkowej (droga wstępująca). Eliminacja mikroorganizmów chorobotwórczych i przywrócenie równowagi mikrobiologicznej w rejonie odbytu jest wysoce istotna, gdyż zapobiega rozprzestrzenianiu się patogenów w rejon cewki moczowej i pochwy. Mechanizm ten umożliwia skuteczną profilaktykę nawracających infekcji układu moczowo–płciowego. Dzięki dodatkowej zdolności do kolonizacji nabłonka moczowego i pochwy i wypierania obecnych tam mikroorganizmów chorobotwórczych, szczepy zawarte w preparacie UroLact aktywnie wspomagają leczenie zakażeń układu moczowo–płciowego.
W badaniach in vitro potwierdzono szereg korzystnych właściwości szczepów Lactobacillus wchodzących w skład preparatu UroLact:
- hamowanie wzrostu bakterii, będących najczęstszą przyczyną nawrotowych zakażeń układu moczowo-płciowego: Escherichia coli (czynnik etiologiczny 80–90% pierwszorazowych zakażeń układu moczowego), Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecalis, Streptococcus agalactiae, Proteus mirabilis,Pseudomonas spp.,
- hamowanie wzrostu patogennych grzybów z rodzaju Candida albicans powodujących kandydozę dróg moczowo-płciowych,
- oporność na kwas solny i sole żółci – przeżywanie pasażu przez żołądek i jelito cienkie,
- silne przyleganie (adhezja) do komórek nabłonka jelita, odbytu, cewki moczowej i pochwy.
Unikatowa kompozycja szczepów bakteryjnych, zawartych w preparacie UroLact® osłania i jednocześnie odbudowuje mikroflorę dróg moczowo–płciowych. UroLact to unikatowy na polskim rynku środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego przeznaczony do jednoczesnego postępowania w profilaktyce i wspomaganiu leczenia:
- problemów urologicznych: nawracające infekcje układu moczowo–płciowego wywoływane przez bakterie i grzyby drożdżopodobne,
- problemów ginekologicznych: nawracające infekcje i stany zapalne pochwy o etiologii bakteryjnej i grzybiczej.
Preparat UroLact jest przeznaczony do profilaktyki oraz wspomagania leczenia stanów zapalnych dróg moczowych u kobiet i mężczyzn (szczególnie występujących w formie nawrotowej) oraz infekcji bakteryjnych i kandydozy pochwy.
UroLact jest dietetycznym środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia medycznego zawierającym żywe, zliofilizowane bakterie Lactobacillus rhamnosusPL1 i Lactobacillus plantarum PM1. UroLact stosuje się jako niekompletny środek spożywczy w celu odbudowy prawidłowej mikroflory cewki moczowej i pochwy oraz przewodu pokarmowego.