Słodziki i substancje słodzące zamiast cukru
Wiele osób w wyniku prowadzonej diety, ograniczonej aktywności w ciągu dnia z biegiem lat zaczyna odczuwać problem np. otyłości brzusznej czy insulinooporności. U wielu osób rodzi się pytanie - co zamiast cukru (nie tylko dla cukrzyka), czym słodzić herbatę i kawę (nawet jeśli nie mamy cukrzycy)? Odpowiedź jest jedna i są nimi słodziki, które mają zdecydowanie niższy indeks glikemiczny niż biały słodki kryształ. Obecnie na rynku dostępny jest szeroki wybór różnych słodziw i wybór naturalnego słodzika nie stanowi większego problemu. Dla fanów mniej naturalnych słodzików pozostaje stary dobry aspartam, sacharynian sodu. Niektórzy cenią je ze względu na wygodny system dozowania - występują najczęściej w tabletkach, gdzie 1 tabletka zastępuje kilka gram cukru. Do wypieków czy deserów można skorzystać ze słodziku w proszku.
Ksylitol, erytrytol, stewia - alternatywy co zamiast cukru
Z dobrodziejstwa naturalnych substancji słodzących mogą korzystać nie tylko cukrzycy, ale również osoby pragnące być FIT czy chociażby te będące na diecie ograniczającej proste węglowodany. Co można powiedzieć o erytrytolu czy ksylitolu (tzw. cukier brzozowy)? To pewnego rodzaju słodzik w proszku, który nadaje się nie tylko do słodzenia kawy, herbaty, ale również do wypieków. Niektórym osobom może kojarzyć się to z “czystą chemią”. Nie jest to jednak prawda - erytrytol może być syntetyzowany przez drożdże określonych gatunków, z kolei ksylitol również pochodzi prosto z natury, co podpowiada jego synonimowa nazwa, czyli cukier brzozowy. Na końcu pozostaje roślina Stewia (stevia), która swój słodki smak zawdzięcza związkom jak glikozydy stewiolowe. Wiele osób poszukuje takich produktów jak stewia w płynie, tabletkach ze względu na wygodę stosowania. Czy erytrytol i ksylitol są tak samo słodkie jak cukier? Wiele osób, które wypróbowało oba słodziwa potwierdzi nieco mniej słodki smak, ale nadal wystarczający, aby tradycyjny cukier zastąpić alternatywami o niższym indeksie glikemicznym.
Zobacz produkty o niższym IG jak:
- słodzik(i) w tabletkach ze stewią, aspartamem / sacharynianem,
- ksylitol i erytrytol (sypki) w proszku zamiast cukru.