Właściwości lecznicze pyłku pszczelego
Pyłek pszczeli, inaczej pyłek kwiatowy, to obok miodu i propolis najpopularniejszy produkt pszczeli, który nie dość, że cieszy się dobrymi wartościami odżywczymi, to w dodatku może mieć właściwości lecznicze. Co zawiera pyłek pszczeli? Liczne białka, cukry, lipidy, witaminy, minerały, a także polifenole. Pyłek kwiatowy posiada takie właściwości lecznicze jak aktywność antyoksydacyjna (przeciwstarzeniowa), antyalergiczne, zwalczające bakterie i grzyby, regenerujące, wzmacniające odporność i oczywiście odżywcze.
Na co pomaga pyłek pszczeli
Choć pszczoły słusznie kojarzą się niektórym osobom z alergią, to produkt ich pracy - pyłek pszczeli wykazuje właściwości przeciwalergiczne. Stąd też można go stosować wspomagająco przy alergiach. Jak składnik antyoksydacyjny, pyłek pszczeli chroni komórki przed szkodliwym utlenianiem. Może to być pomocne w terapii chorób krążenia jak miażdżyca, nadciśnienie, ale też w cukrzycy, chorobach układu pokarmowego, prostaty, reumatoidalnym zapaleniu stawów. W końcu - pyłek pszczeli można stosować jako sposób na wzmocnienie odporności. Na co jeszcze stosować pyłek kwiatowy? Na niedożywienie, ponieważ pobudza on apetyt i sam w sobie cieszy się dobrymi wartościami odżywczymi.
Pyłek pszczeli w aptece
W aptece pyłek pszczeli znajdziesz jako składnik złożonych preparatów. Wyróżniamy pyłek pszczeli w kapsułkach oraz w syropie.