Co to jest monakolina K i jakie ma właściwości
Czerwony ryż, a poprawniej rzecz ujmując - czerwone drożdże ryżu, to mikroorganizmy które powstają podczas fermentacji ziarenek ryżu. Zawierają one niesłychanie cenny składnik, czyli monakolinę K. Jest ona naturalną statyną, czyli lekiem na cholesterol. Ponadto składnik ten jest bogaty w zdrowe sterole, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy. Właściwości monakoliny i wyciągu z czerwonego ryżu to obniżanie poziomu cholesterolu we krwi.
Na co stosować wyciąg z czerwonego ryżu
Tabletki z wyciągiem z czerwonego ryżu i z monakoliną należą do leków na cholesterol. Monakolina ponadto obniża też inne składniki lipidowe we krwi, m.in. szkodliwy LDL.
Monakolina K polecana jest osobom, które chcą zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Sprawdzi się u kobiet i mężczyzn, chcących zapobiegać chorobom układu krwionośnego jak miażdżyca i hipercholesterolemia.
Przeciwwskazania i skutki uboczne monakoliny K i czerwonego ryżu
Najczęstsze skutki uboczne monakoliny K to bóle brzucha, zgaga i zawroty głowy. Suplementów diety z tym składnikiem nie powinny stosować osoby z uczuleniem oraz z chorobami wątroby, nerek i z mięśniami uszkodzonymi po statynach. Choć wiele osób boi się działań niepożądanych po czerwonym ryżu, to warto wspomnieć, że w tym momencie zawiera on bardzo niedużą ilość najważniejszego składnika, czyli monakoliny K. Nie może ona przekraczać 3 mg w tabletce.
Preparat z czerwonego ryżu na cholesterol powinny być ostrożnie stosowany z lekami przeciwgrzybiczymi jak itrakonazol, ketokonazol, niektórymi antybiotykami. M.in. erytromycyną. Ponadto monakolina K wchodziw interakcje m.in. z karbamazepiną, kwasem walproinowym, cyklosporyną. Nie stosować w połączniu ze statynami.
Preparaty z monakoliną K w aptece
W aptece monakolina K i ekstrakty z czerwonego ryżu znajdują się przede wszystkim w tabletkach i kapsułkach. W takich preparatach na cholesterol zazwyczaj monakolina występuje w połączeniu m.in. z bergamotą czy czosnkiem.
Sfermentowany czerwony ryż a wątroba
Badania przeprowadzone w 2020 wykazują, że zażywanie preparatu z czerwonego ryżu na cholesterol nie ma związku z uszkodzeniami wątroby. Rzadkie przypadki uszkodzenia wątroby przy suplementacji mają prędzej związek z suplementami diety o bardzo niskiej jakości. Dlatego ważne, aby przy wyborze leku z monakoliną wybierać sprawdzonych producentów, którzy cieszą się dobrą opinią.
Czy monakolina jest szkodliwa?
U większości osób stosowanie monakoliny nie będzie powodowało skutków ubocznych. Ewentualne działania niepożądane zazwyczaj są łagodne (bóle brzucha, zgaga). W społeczeństwie istnieje obawa w związku z możliwością wywołania uszkodzenia mięśni i wątroby przez ekstrakty z czerwonego ryżu z monakoliną. Warto jednak zauważyć, że nie są to częste przypadki, a po ogólnoeuropejskim obniżeniu zawartości monakoliny w tabletce do maksymalnie 3 mg (z wcześniejszych 10 mg) zdarzają się jeszcze rzadziej.
Bibliografia
Cicero, A. F., Grassi, D., Rizzo, M., & Tocci, G. (2020). Drug Induced Liver Injury (DILI) due to variability in monacolin K content in Red Yeast Rice (RYR): An expert opinion. European Journal of Integrative Medicine, 37, 101164.