Co to jest miód manuka i jakie ma właściwości zdrowotne?
Technika produkowania miodu manuka nie różni się niczym od zwykłego miodu lipowego, wielokwiatowego czy gryczanego. Zajmują się tym pszczoły miodne, które zbierają nektar i pyłek, a potem w ulu tworzą z nich lepki, słodki miód. Sekretem miodu manuka jest za to roślina wykorzystywana przez pszczoły - krzew manuka. Rośnie on wyłącznie w Australii i Nowej Zelandii, stąd jedynie nieliczni pszczelarze mogą zająć się jego pozyskiwaniem.
Jakie są właściwości miodu manuka? Miód ten wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i regenerujące zranioną skórę. Za ten stan rzeczy odpowiedzialny jest związek o nazwie metyloglioksal, leptozyna oraz związki o budowie fenolowej. Manuka działa także na wirusy i grzyby, niszcząc chorobotwórcze drobnoustroje. Ponadto, podobnie jak inne miody pobudza odpowiedź odpornościową organizmu, wykazuje aktywność antyoksydacyjną, zmniejsza ciśnienie krwi, a nawet chroni komórki wątroby.
Na co pomaga miód manuka?
Właściwości lecznicze tego lepkiego składnika są wykorzystywane jako:
- miód manuka na rany, odleżyny, owrzodzenia, oparzenia,
- miód manuka na stopę cukrzycową,
- miód manuka na gardło.
Co ważne, jeżeli cierpisz z powodu trudno gojącej się poważnej rany, to przed zastosowaniem miodu manuka najlepiej skonsultuj się z lekarzem lub pielęgniarką. Na rynku istnieje bowiem całe grono specjalistycznych opatrunków i maści na rany, z których każdy ma trochę inne właściwości. Samodzielne dobranie odpowiedniego preparatu jest trudne.
Miód manuka w aptece
Miód manuka można stosować zarówno doustnie, jak i zewnętrznie na skórę. Wchodzi w skład preparatów na gojenie ran, szczególnie takich grożących zakażeniem. W aptece znajdziesz miód manuka w preparatach takich jak:
- specjalistyczne opatrunki z miodem manuka,
- spraye i tabletki na gardło,
- maści z miodem manuka
- liczne kosmetyki.
Przeciwwskazania do stosowania miodu manuka i skutki uboczne
Najważniejszym przeciwwskazaniem do stosowania miodu manuka jest wiek. Dzieci poniżej 1. roku życia nie powinny zażywać go doustnie, ze względu na ryzyko zakażenia bakterią Clostridium botulinum. Organizm starszych dzieci i dorosłych radzi sobie z tym ewentualnym, niechcianym gościem, jednak maluchy nie mają takiej zdolności. Ryzyko zakażenia dotyczy nie tylko miodu manuka, ale rónież wszystkich innych miodów.
Doustnie miodu manuka nie powinny stosować diabetycy, ze względu na wysoką zawartość cukru.