Co to są kwasy omega-3 i jakie mają właściwości
Kwasy omega-3 to nienasycone kwasy tłuszczowe. W skrócie można powiedzieć, że są to "zdrowe tłuszcze", które wywierają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Pozyskać je można z olejów roślinnych, olejów rybich czy alg. Jakie właściwości mają kwasy omega-3? Biorą udział w normowaniu ciśnienia krwi i cholesterolu, procesów krzepnięcia, rozwoju odporności, działania żołądka, a nawet pełnią funkcję podczas porodu.
Na co pomagają kwasy omega-3
Co daje stosowanie kwasów omega-3? Związki te wpływają na:
- zmniejszenie ryzyka rozwoju choroby wieńcowej,
- obniżenie cholesterolu,
- zmniejszenie ryzyka przedwczesnego porodu,
- prawidłową masę urodzeniową dziecka,
- odpowiedni rozwój umysłu dzieci i niemowląt,
- zwiększenie koncentracji,
- odbudowę płaszcza lipidowego skóry,
- dobrą, zdrową kondycję skóry.
Jakie kwasy omega-3 wybrać
W preparatach z apteki znajdziesz zazwyczaj trzy różne kwasy omega-3:
- kwas alfa-linolenowy (ALA),
- kwas eikozapentaenowy (EPA),
- kwas dokozoheksaenowy (DHA).
Jeżeli szukasz kwasów omega-3 do zażywania doustnego to warto kierować się przede wszystkim zawartością składników (im wyższam tym lepiej). Pamiętaj, że kwasy omega-3 bardzo często pozyskiwane są z ryb morskich, dlatego jeżeli masz na nie uczulenie, to szukaj suplementów diety np. na bazie alg.
Czy kwasy omega-3 to witaminy?
Nie, kwasy omega-3 nie należą do witamin, ale do kwasów tłuszczowych, potocznie zwanych tłuszczami. Witaminy są niezbędne do życia, uczestniczą w licznych reakcjach zachodzących w organizmie, ale ani nie są źródłem energii, ani nie budują komórek. Kwasy omega-3 wprost przeciwnie - mogą być i jednym i drugim.
Z czym nie łączyć kwasów omega-3?
Bardzo duże dawki kwasów omega-3 zmniejszają krzepliwość krwi. Dlatego nie powinno się ich łączyć z lekami na krzepliwość. Na kwasy omega-3, a dokładnie na DHA powinny uważać osoby o bardzo niskim ciśnieniu, ponieważ nienasycone kwasy tłuszczowe mogą dodatkowo nasilać spadek ciśnienia.
Skutki uboczne kwasów omega-3
Kwasy omega-3 wywołują niewiele działań ubocznych. W rzadkich przypadkach mogą pojawiać się problemy żołądkowo-jelitowe jak nudności, czy biegunka. Najczęściej jednak pojawia się nieprzyjemny posmak w ustach i odbijanie. Dotyczy to jednak kwasów omega-3 pozyskanych z oleju rybiego (tak jak w popularnym tranie na odporność). Nie należy przyjmować na dzień więcej niż 2 g kwasów omega-3 z leków i suplementów, ponieważ przekroczenie tej dawki sprzyja krwawieniom.
Czy można stosować kwasy omega-3 w ciąży?
Tak, można, a nawet trzeba. Kwasy omega-3 widnieją w wytycznych Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników na czas ciąży. Dlatego można je znaleźć w większości dobrych suplementów ciążowych.