Co to jest czerwona koniczyna i jakie ma właściwości
Czerwona koniczyna (łac. Trifolium pratense L.) to źródło izoflawonów, przede wszystkim genisteiny i daidzeiny. Izoflawony to związki podobne do kobiecych estrogenów. Stąd też mają właściwości łagodzące objawy kobiecej menopauzy. Oprócz tego czerwona koniczyna może obniżać poziom cholesterolu oraz zmniejszać ryzyko rozwoju osteoporozy. Posiada też właściwości antyoksydacyjne, poprawiające metabolizm i poprawiające trawienie.
Na co stosuje się czerwoną koniczynę
Zdecydowana większość preparatów z tą rośliną to koniczyna na menopauzę. Polecana jest osobom, które chcą dostarczyć do diety składniki wspierające organizm podczas przekwitania. Stosuje się ją m.in. jako profilaktykę osteoporozy oraz do łagodzenia uderzeń gorąca. Ze względu na właściwości przeciwutleniające koniczyny, wchodzi ona w skład kosmetyków do skóry dojrzałej, starzejącej się, podatnej na zmarszczki.
Skutki uboczne i przeciwwskazania do stosowania czerwonej koniczyny
Czerwonej koniczyny nie powinny stosować osoby, które cierpią na choroby tarczycy. Izoflawony z koniczyny mogą bowiem zaburzać bowiem pracę tego organu. Stąd też czerwona koniczyna i choroba Hashimoto to nie jest najlepsze połączenie. Czerwonej koniczyny należy unikać w ciąży. Nie jest również wskazana u mężczyzn.
Skutki uboczne w czasie stosowania koniczyny nie będą dotyczyły każdego. Może zdarzyć się wysypka, wzdęcia, tkliwość piersi, rozregulowanie miesiączki, bóle głowy, mięśni, nudności.
Która czerwona koniczyna jest najlepsza
Najlepiej szukać leku na menopauzę z koniczyną, który zawiera standaryzację na izoflawony. Oznacza to, że producent zbadał ilość tego najsilniej działającego składnika i deklaruje jego ilość w każdej tabletce.
Czerwona koniczyna w aptece
W aptece czerwona koniczyna dostępna jest jako główny i jedyny składnik preparatów, przede wszystkim tabletek na menopauzę. Istnieją jednak preparaty złożone, które zawierają również inne składniki korzystne dla kobiet w okresie przekwitania. Są to m.in. witaminy, minerały, chmiel, szałwia, nienasycone kwasy tłuszczowe.