Co to jest kolendra i jakie ma właściwości lecznicze
Kolendra siewna to aromatyczna przyprawa stosowana do różnych dań i potraw. Kucharze doceniają jej walory smakowe w kuchni, warto jednak pamiętać, że ma także właściwości lecznicze. Mowa szczególnie o owocach kolendry, często potocznie określanych mianem nasion kolendry. W składzie zawierają one liczne olejki eteryczne, flawonoidy, kumaryny, fitosterole oraz wiele innych, dobroczynnych związków.
Jakie właściwości wykazują nasiona kolendry? Działają przede wszystkim w układzie pokarmowym, pobudzając do trawienia zarówno żołądek, jak i wątrobę. Oprócz tego działają wiatropędnie, co zapobiega bolesnym wzdęciom. Działanie rozkurczowe przeciwdziała bolesnym spięciom mięśni w przewodzie pokarmowym.
Na co pomaga kolendra
Kolendra pomaga przede wszystkim na trawienie. Stąd też jej obecność w tabletkach na trawienie oraz w herbatkach fix na niestrawność. Preparaty z kolendrą dedykowane są także osobom borykającym się z chorobami wątroby i pęcherzyka żółciowego. Występuje często w towarzystwie innych wartościowych roślin takich jak mięta, rumianek, kminek, koper.
Przeciwwskazania i skutki uboczne nasion kolendry
Uważa się, że kolendra i jej produkty cechuje wysokie bezpieczeństwo. Przy dłuższym stosowaniu może jednak dojść do spadku witaminy B1 w organizmie. W takich sytuacjach zaleca się uzupełnienie niedoboru.