Co to jest glicyna i jakie ma właściwości
Glicyna jest aminokwasem, który naturalnie występuje w naszym organizmie. Źródłem glicyny w diecie są ryby, mięso, nabiał i strączki. Jakie właściwości posiada glicyna?
- buduje m.in. białko kolagen, które dba o zdrową skórę,
- podczas ciąży bierze udział w produkcji DNA i kolagenu dziecka,
- jest przekaźnikiem w układzie nerwowym,
- jest przeciwutleniaczem, czyli zapobiega szkodliwemu utlenianiu się struktur komórkowych,
- chroni komórki wątroby i wspiera jej regenerację,
- zmniejsza działania niepożądane niesteroidowych leków przeciwzapalnych takich jak aspiryna.
Skutki uboczne i przeciwwskazania glicyny
Glicyna rzadko powoduje działania niepożądane. Należą do nich przemijające zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Aminokwasu nie należy stosować jednocześnie z klozapiną (lek na schizofrenie). Ostrożnie stosować przy jednoczesnym stosowaniu innych leków przeciwpsychotycznych.
Suplementy z glicyną w aptece
W aptece glicynę można spotkać w lekach, a częściej - w suplementach diety. Wchodzi w skład tabletek przeciwbólowych, ale również środkach na włosy, skórę paznokcie, czy w witaminach ciążowych.