Z czego są drożdże i co zawierają
Drożdże to jednokomórkowe grzyby, stosowane w przemyśle spożywczym czy w browarach jako składnik piw. Z ich właściwości korzysta także farmacja, zajmująca się opracowywaniem leków i suplementów. Skąd takie zainteresowanie drożdżami? Drożdże są bogate w witaminy, przede wszystkim z grupy B, minerały jak Dzięki temu dobrze uzupełniają dietę i niedobory tych związków w organizmie. selen czy chrom. Ponadto zawierają wspierające odporność beta-glukany.
Właściwości drożdży
Podejrzewa się, że drożdże mają liczne właściwości prozdrowotne. Wymienimy tutaj obniżanie cukru, czy łagodzenie dolegliwości żołądkowo-jelitowych towarzyszących IBS (zespołowi jelita nadwrażliwego). Ponadto drożdże, ze względu na dużą zawartość chromu mogą też korzystnie wpływać na wysokość lipidów we krwi. Drożdże znajdują zastosowanie w tabletkach na przeziębienie, ponieważ zmniejszają objawy choroby. Większość preparatów z drożdżami dostępnych na rynku to jednak tabletki na skórkę, włosy, paznokcie. Drożdże, dzięki uzupełnieniu niedoborów witamin i minerałów, mogą wspierać zdrowy wygląd skóry, mocne włosy i paznokcie.
Skutki uboczne i przeciwwskazania drożdży
Drożdże w tabletkach wydają się bezpieczne do stosowania przez dłuższy czas - około 3 miesięcy. Po tym czasie najlepiej zrobić kilkumiesięczną przerwę przed ponowną suplementacją. Skutki uboczne drożdży to zazwyczaj problemy żołądkowo-jelitowe jak wzdęcia oraz ból głowy. U alergików może pojawić się pokrzywka. Drożdży nie powinny stosować osoby chore na chorobę Leśniowskiego-Crohna, ze względu na możliwe nasilenie objawów. Nie stosować jednocześnie z lekami immunosupresyjnymi. Ostrożnie stosować z lekami na cukrzycę.
Czy drożdże są zdrowe
Tak, niewielkie dawki drożdży stosowane regularnie, mogą przyczynić się do naszego lepszego samopoczucia. Najlepiej wybierać już gotowe preparaty, które mają określoną, bezpieczną dawkę dzienną drożdży. Drożdże, dzięki obecności beta-glukanów mogą wspierać naszą odporność, a ponadto dostarczają organizmowi cennych witamin z grupy B, chromu i selenu.