Co to jest czarnuszka i jakie ma właściwości zdrowotne
Czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa) to roślina powszechnie stosowana w kuchni, jako ceniona przyprawa. Znajdziemy ją m.in. na bułkach i pieczywie, którym nadaje niepowtarzalny smak. W jej środku kryją się cenne związki, przede wszystkim olej roślinny, czyli olej z czarnuszki. Liczne, niesamowite właściwości zdrowotne czarnuszki to:
- łagodzenie insulinooporności, obniżanie cukru,
- zmniejszanie objawów astmy jak kaszel,
- obniżanie ciśnienia,
- działanie przeciwpadaczkowe,
- wspieranie odchudzania,
- działanie przeciwalergiczne,
- wspieranie męskiej płodności.
Na co pomaga czarnuszka
Tabletki czy olej z czarnuszki może wspierać organizm i łagodzić objawy takich chorób jak:
- astma,
- nadciśnienie,
- alergia,
- padaczka,
- niepłodność u mężczyzn,
- zespół metaboliczny.
Przeciwwskazania do stosowania czarnuszki
Stosując czarnuszkę należy uważać na potencjalne alergie skóry, zaparcia, nudności. Jednak generalnie roślina jest uznawana za bezpieczną.
Nie należy za to stosować czarnuszki podczas ciąży, ponieważ zauważono, że preparaty z nią mogą wywołać skurcze macicy.
Czarnuszka w aptece
W aptece spotkasz się z:
- olejem z czarnuszki,
- tabletkami zawierającymi olej z czarnuszki lub jej sproszkowane nasiona.
Jak stosować czarnuszkę?
Wszystko zależy od rodzaju preparatu który stosujesz. W przypadku oleju z czarnuszki zwykle zaleca się przyjmować 5 ml dziennie, czyli małą łyżeczkę. Kapsułki z czarnuszką stosuje się zazwyczaj 1-2 razy dziennie, po jednej kapsułce. Oczywiście, czarnuszkę można też stosować kulinarnie, dodając ją do potraw i pieczywa.
Czy czarnuszka jest zdrowa?
Jak najbardziej! Dodanie jej do swojej diety może wpłynąć bardzo pozytywnie na zdrowie i samopoczucie np. w czasie alergii, przy podwyższonych parametrach cukru we krwi, zwiększonym ciśnieniu czy astmie.