Główną funkcją karnityny jest transport wolnych kwasów tłuszczowych do macierzy mitochondriów, w której są utleniane. Najbogatszym źródłem karnityny dla osób dorosłych jest mięso czerwone. W organizmie prekursorami karnityny są przede wszystkim lizyna (aminokwas) i metionina (aminokwas), a także kwas askorbinowy, niacyna, witamina B6 i jony Fe2+. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 - należą do nich np. kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dokozaheksaenowy (DHA). Kwasy te nie są syntetyzowane w organizmie, dlatego muszą być dostarczane, np. z pokarmem. DHA jest głównym strukturalnym związkiem lipidowym mózgu i układu nerwowego. EPA jest niezbędny do przekazywania informacji między włóknami nerwowymi. Witamina B6 (pirydoksyna) jest koenzymem wielu reakcji metabolicznych, między innymi uczestniczy w syntezie neuroprzekaźników, związków, które są odpowiedzialne za przenoszenie impulsów w układzie nerwowym. Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, metabolizmu białka i glikogenu.