W skład Nutramilu wchodzą składniki pokarmowe przedstawione w tabeli.
Informacja żywieniowa
|
1 porcja/ 1 saszetka/ 72 g
|
Wartość energetyczna
|
1254 kJ/ 300 kcal
|
Tłuszcz, w tym:
- kwasy tłuszczowe nasycone
- MCT
|
8,4 g
25 g
1,7 g
|
Węglowodany, w tym:
- cukry
- laktoza
|
45 g
5,2 g
<0,058 g
|
Błonnik
|
0 g
|
Białko
|
11,3 g
|
Sól
|
0,43 g
|
Witamina A (mg RE)
|
160 μg
|
Witamina D
|
1 μg
|
Witamina E (mg α-TE)
|
2,4 mg
|
Witamina K
|
15 μg
|
Witamina C
|
16 mg
|
Witamina B1
|
0,22 mg
|
Witamina B2
|
0,28 mg
|
Niacyna (mg NE)
|
3,2 mg
|
Witamina B6
|
0,28 mg
|
Kwas foliowy
|
40 μg
|
Witamina B12
|
0,5 μg
|
Biotyna
|
10 μg
|
Kwas pantotenowy
|
1,2 mg
|
Sód
|
170 mg
|
Potas
|
349 mg
|
Chlorki
|
160 mg
|
Wapń
|
182 mg
|
Fosfor
|
140 mg
|
Magnez (z chelatu Albion®)
|
45 mg
|
Żelazo (z chelatu Albion®)
|
1,5 mg
|
Cynk (z chelatu Albion®)
|
2 mg
|
Miedź
|
200 μg
|
Mangan
|
0,4 mg
|
Molibden
|
10 μg
|
Selen
|
11 μg
|
Chrom
|
8 μg
|
Jod
|
30 μg
|
Osmolarność
|
290 mOsm/l
|
Pełen skład preparatu Nutramil: maltodekstryny kukurydziane, kazeinian wapnia (z mleka), oleje roślinne (olej rzepakowy 80%, olej ze średniołańcuchowymi kwasami tłuszczowymi (MCT) 20%), stabilizatory – hydroksypropylometyloceluloza, talk, glikol polietylenowy; sole potasowe kwasu ortofosforowego, diglicynian magnezu, aromaty, chlorek sodu, emulgator – lecytyny (z soi); cytrynian sodu, kwas L-askorbinowy – wit. C, diglicynian cynku, diglicynian żelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu – wit. E, substancja słodząca – sacharyny; glukonian manganu, nikotynamid – niacyna, selenian(IV) sodu, octan retinylu – wit. A, przeciwutleniacz – mieszanina tokoferoli; glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, cholekalcyferol – wit. D, cyjanokobalamina – wit. B12, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, filochinon (fitomenadion)– wit. K, ryboflawina, monoazotan tiaminy – tiamina, kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – folian, chlorek chromu(III) i jego heksahydrat, jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna, barwnik – dwutlenek tytanu.
Zawiera cukry i substancje słodzące.