Składniki MultiURI ograniczają adsorpcję (przyleganie) bakterii do nabłonka dróg moczowych (D-mannoza). Dodatkowo utrudnia tworzenie się kolonii bakterii chorobotwórczych.
Bakterie probiotyczne (b. kwasu mlekowego) jak Lactobacillus rhamnosus GG, L. plantarum, L. paracasei stanowią element składowy flory jelitowej człowieka. Bakterie te wspierają odporność i pracę systemu pokarmowego.
Żurawina i jej ekstrakt owoców obniżają pH moczu (staje się on bardziej kwaśny, mniej zasadowy - utrudniony jest rozwój patogenów w takim środowisku lub ich kolonizacja w układzie moczowym).
Laktoferyna, rodzaj białka, który występuje m.in. w mleku. Wśród jej właściwości wymienia się wspomaganie walki z drobnoustrojami i wspieranie odporności.
Środek spożywczy MultiURI może być stosowany m.in. zakażeniach układu moczowego (nawracających i pierwotnych) i ich profilaktyce. Może być stosowany w okresie antybiotykoterapii dla szybszej odbudowy dobrej flory jelit oraz dla wspomagania odporności. Ten produkt jest odpowiednie dla dzieci od 3.roku życia.