Opis
działanie
Len mielony uzyskany w procesie odtłuszczenia jest doskonałym składnikiem codziennej zbilansowanej diety. Nasiona lnu zwyczajnego wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego, wspierają prawidłową perystaltykę jelit, a także ułatwiają prawidłowe wypróżnianie. Ponadto nasiona lnu naturalnie nie zawierają glutenu. Produkt charakteryzuje się wysoką zawartością białka, błonnika pokarmowego i tłuszczów nienasyconych oraz niska zawartością sodu i kwasów tłuszczowych nasyconych. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
skład / składniki
Składniki:
mielone nasiona lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum) uzyskane w procesie odtłuszczania.
Wartość odżywcza 100 g produktu:
Wartość energetyczna (energia) 1408 kJ/338 kcal Węglowodany, w tym:………………....…11 g
Tłuszcz, w tym:……………………….……..…10 g Cukry…………………..…………......…..2,0g
kwasy tłuszczowe nasycone…………………1,0 g Błonnik……………………………………30 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone………..1,7 g Białko……………………………………..35 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone….….....7,2 g Sól………………………………………0,17 g
Przechowywanie: przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i ciemnym miejscu.
stosowanie / sposób użycia
Propozycja przygotowania:
1 łyżeczkę lnu mielonego zalać 3/4 szklanki ciepłej wody. Odczekać kilka minut często mieszając. Można spożywać do 2-3 razy dziennie z dodatkiem mleka, owoców, soków, jogurtów lub miodu. Len mielony jest doskonałym dodatkiem do zup, pieczywa, sosów oraz płatków śniadaniowych.
opakowanie / zawartość opakowania
450 g
status rejestracji
DIETETYCZNY ŚRODEK SPOŻYWCZY
Środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego.
Stosować pod nadzorem lekarza.