Tran z dorsza atlantyckiego (olej wątłuszowy) jest źródłem naturalnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A+D) oraz korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych typu omega-3. Wpływają one na wzmocnienie układu odpornościowego organizmu.
Witamina A jest niezbędna w procesach regeneracji komórek skóry i nabłonka, w tym nabłonka dróg oddechowych, co umożliwia zachowanie ochronnej bariery przed chorobotwórczymi wirusami i bakteriami.
Witamina D zwiększa naturalną odporność organizmu i reguluje reakcje układu immunologicznego. Dodatkowo witamina D zwiększa wchłanianie wapnia i mineralizację kości, co ma szczególne znaczenie w okresie szybkiego wzrostu u dzieci oraz dla wzmocnienia kości u osób starszych.
Kwasy tłuszczowe typu omega-3 wpływają korzystnie na układ odpornościowy.
Zastosowanie:
- w okresach obniżonej odporności (u dzieci i dorosłych)
- dla wzmocnienia kości u dzieci i osób starszych
- dla poprawy kondycji skóry i włosów.