Omega-3 to szczególnie korzystna dla zdrowia kombinacja niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) występujących głównie w rybach arktycznych, np. w łososiu norweskim. Omega-3 podobnie do witamin nie są produkowane w organizmie i muszą być dostarczane razem z pożywieniem.
Rolę kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie odkryto badając fenomen Grenlandii, gdzie Eskimosi pomimo jednostronnej i tłustej diety dożywają podeszłego wieku. Dieta Eskimosów składa się w znacznej części z ryb arktycznych, które zawierają szczególnie dużo kwasów tłuszczowych omega-3. Obecnie udokumentowano już w wielu badaniach naukowych, że kwasy tłuszczowe omega-3 stanowią ważny składnik zdrowej diety istotnej dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.
Odpowiednia ilość ruchu i zdrowe odżywianie są głównymi elementami zdrowego stylu życia, którego przestrzeganie ma wpływ na zdrowie układu krążenia. Niezbilansowana dieta, składająca się z dużych ilości czerwonego mięsa zawiera zbyt duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Z kolei nie dostarcza odpowiednich ilości NNKT, w tym omega-3. Zaleca się spożywanie tłustych ryb morskich co najmniej 2 razy w tygodniu, podczas gdy przeciętne ich spożycie w Polsce jest zdecydowanie za niskie w stosunku do zapotrzebowania.
Niedobory niezbędnych kwasów tłuszczowych mogą też powstawać przy nieprawidłowej diecie odchudzającej, polegającej głównie na ograniczaniu spożycia tłuszczu. Zdrowa dieta, poza zaleceniami dotyczącymi spożywania warzyw i owoców, polega zatem na ograniczaniu ilości tłuszczów zwierzęcych i mięsa czerwonego na rzecz ryb i oleju z ryb.
Skuteczne uzupełnianie diety
Zgodnie z zaleceniami WHO 1-2% kalorii dostarczanych w codziennej diecie powinno pochodzić z kwasów tłuszczowych omega-3. Nie zawsze jednak możliwe jest spożywanie ryb tak często, jak jest to zalecane. Przeciętne spożycie kwasów omega-3 w Polsce jest zdecydowanie za niskie, co wynika z dostepności ryb morskich oraz z nawyków żywieniowych.
Wygodnym i skutecznym uzupełnieniem codziennej diety o niezbędne dla życia kwasy tłuszczowe mogą być preparaty o wysokiej zawartości kwasów omega-3 ( np. 1000 mg oleju z łososia) i kontrolowanej jakości.
Kwasy tłuszczowe zawarte w produkcie Doppelherz aktiv® Omega-3 1000 FORTE uzyskano dzięki specjalnemu procesowi technologicznemu, który pozwala na eliminację metali ciężkich występujących w mięsie ryb, z uwagi na zanieczyszczenie środowiska. Produkt końcowy jest poddany rygorystycznej kontroli jakości pod kątem zawartości zanieczyszczeń, a jego produkcja spełnia wymagania GMP, identyczne jak dla produktów farmaceutycznych.
Preparat zawiera również 12 mg witaminy E, która chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami, a jednocześnie zapobiega utlenianiu kwasów tłuszczowych omega-3.
Kapsułki mają neutralny smak i zapach, co ułatwia ich regularne stosowanie.