Lactobacillus rhamnosus GG będący głównym składnikiem produktu Diflos: jest szczepem pochodzenia naturalnego: został wyizolowany z przewodu pokarmowego człowieka, posiada klasyfikację i kod taksonomiczny zgodnie z wytycznymi FAO/WHO (Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa/Światowa Organizacja Zdrowia), ma potwierdzony w wielu badaniach klinicznych korzystny wpływ na organizm człowieka (900 badań i publikacji): a. obniża ryzyko wystąpienia objawów ubocznych antybiotykoterapii, takich jak ból brzucha i luźne stolce, b. zmniejsza częstość występowania biegunki u dzieci przebywających w szpitalach, c. zmniejsza ryzyko zachorowania na infekcyjne zapalenie górnych dróg oddechowych, d. zmniejsza dolegliwości związane z zaburzeniami funkcjonowania przewodu pokarmowego (np. kolką) u niemowląt, objawiające się płaczem i rozdrażnieniem, e. zmniejsza częstość występowania zakażeń dróg oddechowych wywołanych przez rinowirusy u niemowląt, może być stosowany razem z antybiotykiem, ponieważ posiada zerowy potencjał przenoszenia plazmidów.