- korzystnie oddziałuje na żołądkowo-jelitową błonę śluzową - naturalną barierę ochronną przeciwko szkodliwym substancjom
- wiąże takie trucizny jak ciężkie metale (na przykład rtęć z amalgamatów czy kadm z papierosów itd.), jak również rozpuszczalniki, pestycydy, PCB itp.
- dostarcza organizmowi cennych substancji takich jak aminokwasy, witaminy, minerały, kwasy tłuszczowe- zawiera ponad 70 biologicznie istotnych substancji.
Chlorella zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa, 50 razy więcej chlorofilu niż lucerna (jest najbogatszym znanym źródłem chlorofilu, stąd też jej nazwa), a także wiele rzadkich mikro i makro elementów. 60 procent jej składu stanowi białko (w soi dla przykładu: białka jest zaledwie 30 procent). Około 20 procent to węglowodany, a 10 procent - tłuszcze. Białko chlorelli zawiera dziewiętnaście aminokwasów, w tym wszystkie aminokwasy niezbędne. Stąd też jest równorzędne z białkiem zwierzęcym, z jednym, tylko zastrzeżeniem: zawiera mniej metioniny. Ta właściwość może okazać się w niektórych przypadkach zaletą.Chlorella zawiera szczególnie dużo lizyny - aminokwasu, którego z kolei, brakuje w diecie z dużą zawartością pszenicy.
Ze względu na wysoką jakość obecnego w chlorelli białka, z powodzeniem może być stosowana jako wysokobiałkowy suplement w dietach niskokalorycznych. Chlorella zawiera ponadto ponad dwadzieścia różnych witamin i związków mineralnych. Jest, na przykład, bogatym źródłem karotenu (prowitaminy A), niezwykle potrzebnej całemu organizmowi. Ponadto występują w niej znaczące ilości żelaza, cynku i kobaltu. Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa i jest znakomitym, a jednocześnie niskokalorycznym źródłem tej witaminy, której tak często brakuje w dietach wegetariańskich.
4 substancje występujące w niej w dużym stęzeniu lub gdzie indziej nie występujące stanowią o unikalności i wyjątkowości tej super-algi:
chlorofil, czynnik wzrostu chlorelli (CGF - chlorella growth factor), ściana komórkowa( sporopolleina) oraz Chlorellin.
CHLOROFIL, powszechnie wiadomo że tzw zielenina jest zdrowa. Kolor zielony pochodzi od chlorofilu zawartego w naogół warzywach liściastych a Chlorella jest nawiększym ze znanych jego żródeł. Wydaje się iż współczesna dieta nie zawiera wystarczającej ilości części zielonych roślin. Budowa chlorofilu jest zblizona do hemoglobiny co sugerowałoby jej krwiotwórczy charakter. Przede wszystkim chlorofil korzystnie oddziałuje na blony śluzowe przewodu pokarmowego stanowiące naturalną barierę przed przedostawaniem się substancji toksycznych z przewodu pokarmowego bezpośrednio do krwiobiegu.
Zawiera więcej witaminy B12 niż wątroba wołowa i ponad dwadzieścia różnych witamin i związków mineralnych. Pod względem zawartości chlorofilu żadna roślina zielona nie może się z nią równać: 50 razy pod tym względem przewyższa lucernę. W tym mikroskopijnym organizmie zamknięta jest niezwykła energia biologiczna.