Katar w ciąży może być objawem przeziębienia, alergii lub zmian hormonalnych. Bywa uciążliwy i negatywnie wpływa na samopoczucie kobiety ciężarnej. Co na katar w ciąży można bezpiecznie stosować? Jakie domowe sposoby na katar mogą pomóc złagodzić ten nieprzyjemny objaw?
Jak wybrać tabletki i zioła na poziom cukru - jak działają, co zawierają?
Wysoki poziom cukru jest sygnałem ostrzegawczym do zmiany stylu życia. Można z nim walczyć dietą i produktami wspierającymi gospodarkę węglowodanową. Czy da się regulować poziom cukru za pomocą suplementacji ziołowej i mineralnej? W tym artykule podpowiadam jaki ziołowy suplement może pomóc na obniżenie poziomu cukru, częściowo chronić przed rozwojem cukrzycy typu II oraz jakie leki i preparaty regulujące poziom cukru bez recepty dostanę w aptece.
- Od czego zależy poziom cukru we krwi?
- Czy istnieją produkty obniżające poziom cukru bez recepty?
- Błonnik w tabletkach i proszku na prawidłowy poziom cukru
- Jaki błonnik na cukier dostanę w aptece?
- WAŻNE
- Jak działa liść morwy białej w obniżaniu cukru?
- Jaka morwa z apteki na cukier - wyciąg z liści czy herbatka?
- Berberyna i berberys na obniżenie poziomu cukru
- Jaki berberys i berberyna z apteki?
- Gurmar na poziom glukozy we krwi
- Czyli jaki gurmar z apteki?
- Cynamon regulujący poziom cukru
- Apteczny cynamon - rodzaje
- Kozieradka dla diabetyka
- Kozieradka z apteki na cukier
- Inne składniki i zioła fix na poziom cukru
- Kwas alfa-liponowy pomocniczy w glikemii
- Resweratrol a cukier w organizmie
- Kurkuma na cukrzycę bez recepty
- Chrom i cynk na apetyt, słodycze i pomocniczo na cukier
- Czy można łączyć domowe sposoby na wysoki cukier z preparatami z apteki?
- Kolejność składników a preparaty na poziom cukru
- Ćwiczenia fizyczne z tabletkami na poziom cukru
Od czego zależy poziom cukru we krwi?
Na gospodarkę węglowodanową, w tym prawidłowy poziom cukru wpływa szereg czynników, gdzie jeden z nich przeważa - jest to dieta. Kompozycja codziennego jadłospisu decyduje jak bardzo danego dnia trzustka napracuje się w produkcji insuliny - to podstawowy hormon hipoglikemizujący, czyli redukujący poziom glukozy. Jak działa insulina? Odpowiada za chowanie się cząsteczek glukozy do komórek, gdzie ulegają zużyciu w ramach paliwa energetycznego w mitochondrium. Wracając do zależności diety i stężenia glukozy - każdy z produktów spożywczych można określić parametrem jak indeks glikemiczny. Wartość ta podpowiada z jakim skokiem stężenia cukru będzie zmagać się organizm po posiłku - im wyższa wartość, tym skok glukozy większy.
Na utrzymanie równowagi metabolizmu węglowodanów ogromne znaczenie ma dieta, najlepiej uzupełniona ćwiczeniami (pomagają one redukować nie tylko poposiłkowy skok cukru). W ramach dodatkowego wsparcia można skorzystać z suplementów diety dla wsparcia równowagi glukozy w organizmie. Co jednak powinny zawierać? CZYTAJ DALEJ ⬇️
Czy istnieją produkty obniżające poziom cukru bez recepty?
Obecnie dostępnych jest wiele produktów jak tabletki regulujące poziom cukru, gdzie wiele z nich wspiera dodatkowo kontrolę wagi. Dlatego wiele preparatów na odchudzanie posiada istotną komponentę w kierunku regulacji gospodarki cukrowej organizmu - mówiąc wprost - pomagają obniżać i utrzymać poziom glukozy na właściwym poziomie. W dominującej części preparaty bez recepty to zioła na obniżenie cukru, a także pozyskiwane z nich skoncentrowane i oczyszczone składniki jak berberyna z berberysu, kwasy gymnemowe z gurmaru czy fasolamina z fasoli białek. Niejednokrotnie zdarza się, że część surowców dostępnych jest w formie samodzielnych preparatów, a inne jako mieszanki np. tabletki na poziom cukru i insulinooporność bez recepty łącząc w swoim składzie morwę, fasolaminę z fasoli i chrom.
Błonnik w tabletkach i proszku na prawidłowy poziom cukru
Błonnik (włóknik pokarmowy) to składnik pokarmowy z diety, który dzięki swoim właściwościom adsorpcyjnym spowalnia tempo wchłaniania strawionych cukrów, co przekłada się na poposiłkową glikemię - jest ona niższa niż w przypadku niestosowania błonnika. Oprócz tego włóknik spowalnia szybkość trawienia, zatem łączy dwie kluczowe właściwości tj. spowalnia rozkład cukrów i ich wchłanianie wiążąc je na swojej powierzchni.
Błonnik to cenny i obowiązkowy nabytek w przypadku wysokiego poziomu cholesterolu, trójglicerydów - działa podobne jak w przypadku cukru.
Podkreślam zatem fakt, że regularna, właściwa ilościowo podaż błonnika z diety lub suplementów wspomaga fizjologiczny poziom cukru, zarówno ten przed posiłkiem, ale przede wszystkim po jedzeniu.
Jaki błonnik na cukier dostanę w aptece?
Zależnie od preferencji możesz zdecydować się na błonnik w tabletkach i kapsułkach lub sypki jak błonniki w proszku do stosowania jako dodatek do jogurtu i sałatek. W przypadku suplementów z błonnikiem każdy z nich zawiera mieszankę 2óch lub więcej jego źródeł. Oprócz tego dominuje w nich błonnik rozpuszczalny w wodzie, który ze względu na swoje właściwości sprzyja wypróżnianiu dbając jednocześnie o równowagę metabolizmu węglowodanów w organizmie. Najczęstsze składniki i surowce roślinne dostarczające błonnik to mielony len, nasiona chia, łuska nasienna babki jajowatej i/lub płesznik, prebiotyczna inulina.
Jeśli opcja proszku nie sprawdzi się zawsze warto skorzystać z gotowych tabletek i kapsułek. Mogą one zawierać 1 źródło błonnika np. łuskę nasienną babki Plantago, ale również inny ciekawy składnik jakim jest glukomannan. To rozpuszczalny błonnik pozyskiwany z rośliny o dziwnej nazwie, bo dziwidła (część osób może kojarzyć tę roślinę z makaronu konjac, który jako jeden z nielicznych może pomóc obniżyć poziom cukru po posiłku, co zawdzięcza obecności wymienionego składnika, czyli glukomannanu, którego nie zabraknie w tabletkach na odchudzanie).
Badania pokazują, że przyjmowanie błonnika może poprawić kontrolę glikemii, wpłynąć pozytywnie na obwód talii, co jest pomocne, ponieważ otyłość brzuszna jest powiązana z insulinoopornością i cukrzycą, a także nadciśnieniem.
WAŻNE
Dzienna porcja błonnika wg dietetycznych wytycznych powinna sięgać 20-30 gramów. Pamiętaj jednak, że na podane wartości składa się błonnik pochodzący z pokarmów i suplementów diety (w myśl definicji - suplementy do rodzaj środka spożywczego). Dodatkowo spożywając włóknik pokarmowy - niezależnie od formy - pamiętaj o właściwej podaży wody dla ograniczenia ryzyka zaparcia. Jeśli masz wrażenie, że Twoje jelita nie radzą sobie z niektórymi produktami błonnikowymi - rozważ ich zmianę np. spróbuj zamienić otręby pszenne na korzyść nasion lnu, chia, babki płesznik, co pomoże zadbać o poziom cukru.
Jak działa liść morwy białej w obniżaniu cukru?
Morwa biała to roślina dobrze znana diabetykom i nie bez przyczyny wiele osób kojarzy ją jako zioło na wysoki cukier. Kluczowym składnikiem liści morwy jest związek DNJ, czyli 1,5-didezoksy-1,5-imino-D-sorbitol (1-dezoksynojirimycina) będący alkaloidem. Spowalnia on rozkład skrobi do wchłanialnych i absorbowalnych cukrów prostych, co ogranicza hiperglikemię poposiłkową. Jej głównym punktem działania są jelita. Część osób może porównać jej działanie do błonnika, jednak ich właściwości opierają się na innych mechanizmach. Nie ma jednak przeciwwskazań do ich równoległego stosowania, ponieważ błonnik i tak powinien być obecny w diecie - nie tylko ze względu na poziom cukru, ale również istotny wpływ na gospodarkę lipidową, właściwości prebiotyczne i jelitowy mikrobiom i regulację cyklu wypróżnień chroniąc przed wzdęciami, zaparciami i wspierając oczyszczać jelita ze złogów i mas kałowych.
Jej podstawowe działanie ma miejsce w jelitach - ogranicza wchłanianie węglowodanów, podobnie jak błonnik. Oprócz tego spowalnia trawienie cukrów i ich rozpad do postaci mogącej ulec wchłonięciu. Dlatego może pomóc w obniżaniu poposiłkowego skoku glukozy lub zwyczajnie ograniczyć typowy wzrost glikemii po jedzonku.
Jaka morwa z apteki na cukier - wyciąg z liści czy herbatka?
Zależnie od preferencji dostępna w postaci kapsułek/tabletek lub herbatki np. morwa biała fix- jako samodzielny składnik i produkt lub element mieszanek ziołowych na poziom cukru (np. z korą cynamonowca i pokrzywą). Ile trzeba zjeść zatem morwy żeby uchronić się przed skokami cukru? Dzienna porcja w suplementach diety to porcja 300-600 do 1200 mg wyciągu z liści morwy białej dostępnej jako tabletki na obniżenie cukru. Można znaleźć również preparaty zawierające sproszkowany surowiec jak liść morwy białej, gdzie dzienna porcja może sięgać kilku kapsułek np. 3 razy dziennie po 1-2 tabletki. Co ważne, morwa lepiej zadziała przed czy po posiłku? Formy tabletek lub kapsułek muszę mieć kilkanaście minut czasu na rozpuszczenie, dlatego zasadne jest stosowanie morwy na pół godziny przed posiłkiem - ich plusem jest to, że mają więcej "aktywnych składników" niż herbatka, chociaż kluczowa jest jakość otrzymywanych wyciągów. Podobnie czyni się dla ziołowych torebek fix - każda z nich zawiera 1-2 gramy (sporadycznie 3g) suszonego surowca Morus alba folium, a dzienna porcja naparów to zwykle 2-3 dziennie. W herbatkach na cukier, które zawierają liść morwy obecna jest również pokrzywa (ma dodatkowo właściwości moczopędne, podobnie jak fasolamina), cynamon, a w tabletkach coraz częściej widać jej połączenie z berberysem i gurmarem (o nich za chwilę).
Jeśli 1 tabletka zawiera nieco więcej ekstraktu z morwy, wielu producentów nie omieszka to podkreślić wplatając na opakowaniu morwa biała forte lub max. Dodatkowo wielu wprowadza również przeliczenie, gdzie określona ilość wyciągu odpowiada w przeliczeniu na suszone liście morwy białej.
Berberyna i berberys na obniżenie poziomu cukru
Berberys zawierający berberynę to stosunkowo najnowsze "tabletki na cukrzyce". Dlaczego określam je w cudzysłowie? Berberyna nie jest substancją czynną, którą można postawić na równi obok klasycznych leków hipoglikemizujących jak metformina. Nie zmienia to faktu, że berberys standaryzowany na berberynę może wspierać poziom cukru i w zapanowaniu nad gospodarką węglowodanową. Osoby z cukrzycą typu II, stanem przedcukrzycowym i insulinoopornością powinny stosować go ostrożnie, jeśli równolegle przyjmują leki na receptę przeciwcukrzycowe - może to prowadzić do nadmiernego spadku glukozy i objawów hipoglikemii. Wspomniany składnik jest pozyskiwany z korzenia berberysu zwyczajnego lub indyjskiego. Kluczowa informacja to jednak jak suplementacja berberyny wpływa na gospodarkę węglowodanową? Jej głównym zadaniem jest zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę, która jak wspominałam jest kluczem gwarantującym absorpcję glukozy do komórek. Jest również pomocna, bo zwiększa wydzielanie insuliny, a także zwiększa wykorzystywanie glukozy w mitochondriach komórkowych, hamuje glukogenezę (proces produkcji glukozy).
Preparaty z berberyną zawierają najczęściej wyciąg z korzeni berberysu standaryzowany na ponad 90% na berberynę. Warto szukać zatem form galenowych ze ściśle określoną ilością głównego składnika.
Jaki berberys i berberyna z apteki?
Berberyna to substancja, która nie wchłania się łatwo z przewodu pokarmowego. Warto zatem szukać połączenia berberyna + piperyna z ekstraktu z pieprzu czarnego (wzmaga wchłanianie kluczowego składnika z korzenia berberysu), chociaż nie jest to konieczność - wszystko zależy na jakim efekcie redukującym cukier zależy danemu pacjentowi. Pod względem chemicznym w suplementach diety z berberysem znajdują się 2 sole tj. siarczan lub popularniejszy (bo częściej występujący) chlorowodorek berberyny.
Jaką porcję berberyny stosuje się w ciągu dnia dla wsparcia przemian cukrowych? Najczęściej jednorazowa porcja dla monopreparatów berberyny to 250-500 mg, a dobowa nie więcej niż 1000-1500 mg w dawkach podzielonych. Składnik ten bywa również łączony z innymi surowcami jak morwa, cynamon, a jego ilość w jednorazowej porcji osiąga zakres 75-150 mg.
Berberyna to czynny składnik berberysu, który wykazuje plejotropowe właściwości, z których skorzystają osoby dbające o poziom cukru i równolegle o układ sercowo-naczyniowy, ponieważ chroni przed działaniem wolnych rodników.
Gurmar na poziom glukozy we krwi
Gurmar, czyli Gymnema sylvestre to roślina, której kluczowym fitoskładnikiem na poziom cukru są kwasy gymnemowe. Wspierają one wykorzystanie glukozy przez komórki, przez co spada jej poziom we krwi. Oprócz tego wspomagają wydzielanie insuliny, przyspieszają spalanie cukru, a w przypadku cukrzyków może wesprzeć redukcję hemoglobiny glikowanej (to jeden z parametrów, który ocenia stopień kontroli glikemii). Jeśli szukasz preparatów jak tabletki spalające tłuszcz i cukier - zajrzyj tutaj.
W badaniach na zwierzętach dowiedziono, że gurmar i kwasy gymnemowe wspierają regenerację wysepek Langerhansa (specyficzne komórki trzustkowe) produkujące insulinę.
Czyli jaki gurmar z apteki?
Gurmar to bezapelacyjnie składnik w preparatów ziołowych, najczęściej w formie tabletek / kapsułek na cukier. Nie spotyka się go w formie herbatek. Zależnie od preferencji dostępne są:
- monopreparaty z gurmarem, gdzie 1 porcja dzienna dostarcza 90 mg kwasu gymnemnowego zawartego w ekstrakcie z liści Gymnema sylvestre (często to proporcja 400 mg, gdzie 100 mg to wspomniane kwasy) lub obecny jest sproszkowany surowiec, czyli liście
- złożone preparaty z kwasami gymnemnowymi (25-50 mg) lub niestandaryzowanym wyciągiem z gurmaru (50-100 mg).
Gurmar nie jest obecny jako typowe zioła na cukrzycę do zaparzania. Można spotkać płynne formy np. w postaci kropli.
Cynamon regulujący poziom cukru
Cynamon to rodzaj aromatycznej przyprawy, która wspiera kontrolę glukozy dzięki oddziaływaniu na tkanki zwiększając ich wrażliwość na insulinę. Odpowiada również za wpływ na czynniki odpowiedzialne za insulinooporność mające związek z transporterami GLUT4 odpowiadającymi za wchodzenie glukozy do komórek. Dodatkowo cynamon (suszona i mielona kora) zwiększają katabolizm, czyli rozpad cukrów w komórkach i ma właściwości insulinotropowe - wspiera produkcję insuliny. Źródła wskazują, że korzystne działanie w kierunku cukru osiąga się spożywając 1-2 g suszonej i mielonej kory cynamonowca. Warto jednak wskazać, że wiele suplementów zawiera wyciąg z kory, który jest skondensowaną formą "przyprawy" i surowca zielarskiego.
Apteczny cynamon - rodzaje
W suplementach cynamon nie stanowi prawie nigdy samodzielnego surowca. Praktycznie zawsze jest elementem uzupełniającym w złożonych produktach na cukier (chociaż zdarzają się wyjątki, a rynek suplementów dynamicznie się zmienia), który dodatkowo wspomaga trawienie i układ pokarmowy. Abstrahując od kosmetycznych produktów z cynamonem ja olejki eteryczne kluczowy jest jego dodatek w herbatach i tabletkach. Jaka dawka cynamonu występuje zatem w suplementach? To zwykle 250 mg ekstraktu z kory lub suszony surowiec sięgający w dziennej porcji ponad 1 g w nielicznych monopreparatach lub rząd wielkości od 25 - 50 mg ekstraktu dla złożonych preparatów.
Kozieradka dla diabetyka
Nasiona kozieradki to popularny składnik w złożonych produktach na wysoki poziom cukru jak również samodzielny preparat, który w ramach swojego działania wspiera również profil lipidowy organizmu, opóźnione opróżnianie żołądka (dodatkowo wydłuża odczuwanie sytości), ogranicza absorpcję cukrów w jelicie dzięki sporej zawartości błonnika. Część źródeł sugeruje, że kozieradka ma pozytywny wpływ na zdolność zewnątrzwydzielniczą trzustki (czyli sok trzustkowy), co tłumaczy jej wsparcie w trawieniu. Czynnym składnikiem kozieradki jest błonnik (frakcja rozpuszczalna jak galaktomannan), ale również związki jak saponiny steroidowe. To jeden z ciekawszych surowców, który może pomóc w poprawie profilu metabolicznego i jednocześnie wspomaga produkcję testosteronu.
Kozieradka z apteki na cukier
W samodzielnych produktach jak suplementy diety 1 kapsułka zawiera ekstrakt w ilości 300-500 mg uzyskiwany z nasion kozieradki. Zdarza się również, że monopreparaty mogą zawierać zmielone nasiona kozieradki od 500-600 mg i więcej. Co ciekawe kozieradka jest jednym z surowców zarejestrowanych jako lek, gdzie dzienne dawkowanie wygląda następująco 1-2 łyżeczki od herbaty przed jedzeniem.
Inne składniki i zioła fix na poziom cukru
Kwas alfa-liponowy pomocniczy w glikemii
Kwas alfa liponowy to dobrze znany diabetykom związek, który wspiera pracę nerwów obwodowych. Jego suplementacja jest wskazana w ramach ochrony przed neuropatią cukrzycową. Jak się okazuje to silny przeciwutleniacz, który chroni neurony, a także zwiększa wychwyt cukru przez mięśnie, co pozytywnie wpływa na glikemię we krwi. Przyspiesza również metabolizm glukozy w komórkach. Wspomniane działanie przeciwcukrzycowe dowiedziono dla porcji 600-1800 mg na dobę. Pojawia się również jako składnik, który może wspierać odchudzanie.
Resweratrol a cukier w organizmie
Resweratrol to jeden ze składników znany ze swojego występowania w winie. Wiele osób kojarzy go w walce z cholesterolem i miażdżycą. Badania jednak pokazują pozytywny wpływ na poziom cukru. Dzienne spożycie tego związku na poziomi 150 mg poprawiało wrażliwość komórek na insulinę (częściowo poprawia problem insulinooporności), a w efekcie pomaga ograniczać skoki cukru. Posiada również potencjał antyoksydacyjny, dlatego wielu naukowców wiąże go z ochroną komórek beta trzustki, a także pomaga w problemie hiperinsulinemii i ograniczonej wrażliwości tkanek na insulinę, co jest podstawą w problemie jak insulinooporność. Resweratrol, podobnie jak cynamon nasila działanie transportera glukozy GLUT.
Kurkuma na cukrzycę bez recepty
Kurkuma jak pokazuje część z przeglądów naukowych oprócz szerokiego pola antyoksydacyjnego roślina na pomaga również na stawy (ma właściwości przeciwzapalne), ale pomaga również normować poziom cukru i chronić przed cukrzycą. Ułatwia kontrolę i stabilność gospodarki węglodowanowej, jednak nie jest to typowa roślina obniżająca poziom cukru, co nie zmienia faktu, że to opcjonalny dodatek, szczególnie, jeśli chcesz zadbać o odporność, stawy i cukier włącznie.
Lista surowców zielarskich i składników mających znaczenie dla gospodarki węglowodanowej jest szeroka i warto ją uzupełnić o:
- fasolaminę (kilkukrotnie związek ten padał w tekście) o diuretycznym działaniu otrzymywanej z fasoli, która jest źródłem naturalnego chromu - można ją znaleźć w preparatach dla diabetyków, ale również w przypadku kamicy moczowej i piasku w nerkach
- rutwicę lekarską - źródło chromu i surowiec zawierający galeginę (pochodna guanidyny)
- mniszek lekarski - wspiera wątrobę, układ moczowy, jest źródłem inuliny - podobnie jak cykoria podróżnik i topinambur
- pokrzywę zwyczajną - surowiec wspierający nerki i drogi moczowe i jednocześnie inhibitor alfa-glukozydazy (enzymu odpowiedzialnego za trawienie cukrów do form prostych).
Chrom i cynk na apetyt, słodycze i pomocniczo na cukier
Cynk i wspomniany chrom to kluczowe minerały dla równowagi cukrowej organizmu. Nie odpowiadają bezpośrednio za obniżenie cukru we krwi, ale mogą wspomagać profil metaboliczny w części węglowodanów, ale również tłuszczów. Dodatkowo chrom pomaga ograniczyć chęć i apetyt na słodycze, dlatego nie braknie go w produktach na odchudzanie, szczególnie poskramiaczach łaknienia jak tabletki hamujące apetyt. Cynk z kolei to składnik, który wydłuża działanie insuliny i wspiera jej magazynowanie, a wiele badań wskazuje, że suplementacja cynku poprawia kontrolę glikemii, zarówno tej na czczo jak i po posiłku.
- Dzienna porcja w suplementach to 100 - 200 µg chromu w tabletkach dostępna jako sól nieorganiczna (chlorek chromu) lub organiczna (pikolinian chromu - lepiej się wchłania).
- Cynk w tabletkach to zakres 10-15 mg obecnej jako chlorek i formy organiczne jak glukonian. Dostępne są niekiedy większe dawki cynku sięgające 22 i 50 mg Zn2+.
Czy można łączyć domowe sposoby na wysoki cukier z preparatami z apteki?
Jednym z naturalnych środków, który pomaga i wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy są wszystkie wymienione zioła i pozyskiwane z nich wyciągi / ekstrakty i fitoskładniki jak berberyna, fasolamina etc.. Dlatego stojąc przed wyborem czegoś do picia do posiłku rozważ napar z liści morwy z mieloną korą cynamonu, szczególnie, jeśli planujesz wysokowęglowodanowy posiłek. Kolejną z alternatyw do stosowania w kuchni są przyprawy, które można dodać do standardowej czarnej herbaty lub kawy jak wymieniany już cynamon, a także kurkuma, co nie tylko wzbogaci ich smak, ale również rozszerzy gamę prozdrowotnych właściwości. Oprócz tego wiele osób chwali picie rozcieńczonego octu jabłkowego (zwykle 1 łyżka na szklankę wody). Jeśli ten kwaśny płyn nie przypadł Ci do gustu bez obaw - zobacz ocet jabłkowy w kapsułkach, gdzie smak został schowany w kapsułce, jednak samym kapsułkom może towarzyszyć delikatny aromat octu. Dlaczego ocet jabłkowy - zarówno ten rozcieńczony jak i w kapsułkach pomaga na cukier? Właściwości wynikają z zawartości różnych związków jak m.in. kwas chlorogenowy, katechiny i inne odpowiedzialen za działanie przeciwcukrzycowe, przeciwutleniające i pomagające w walce z otyłością.
Kolejność składników a preparaty na poziom cukru
Może wydawać się to niewiarygodne, ale właściwe rozplanowanie posiłków może mieć zbawienny wpływ na glikemię przed, w trakcie i po posiłku. Kluczem jest spożycie wartościowego i zdrowego posiłku z wysoką ilością błonnika, antyoksydantów i nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 lub białko (wysokobiałkowy serek typu islandzkiego np. Skyr) przed wysokowęglowodanowym posiłkiem (czytaj deser, słodycz) np. godzinę, a nawet 2-3 przed. Jak pokazują liczne badania chroni to przed skokami glukozy i może nieco wypłaszczać niekontrolowane skoki.
Pewnego zastosowanie może mieć połączenie wszystkich opcji tzn. spożycie błonnikowego / białkowego dodatku i popijanie herbatki na cukier.
Ćwiczenia fizyczne z tabletkami na poziom cukru
Uzupełnieniem dla każdej z wcześniej wymienionych metod są również ćwiczenia i aktywność fizyczna - jak się okazuje wystarczy codzienna, spontaniczna aktywność po kilkanaście minut. Nie chodzi zatem o to, żeby wyznaczyć sobie katorżniczą do wyrobienia normę - 10-15 minut codziennie. 1-2 razy na tydzień zaplanuj sobie ogólnorozwojowe ćwiczenia - jeśli nie czujesz biegania postaw na dynamiczny marsz po okolicy przez 45 minut - to godzina lekcyjna. Skąd takie parcie na ćwiczenia omawiając kwestię poziomu glukozy? Cukier to najprostsze paliwo wykorzystywane w pierwszej kolejności m.in. przez mięśnie. Jak się okazuje niewielka porcja ruchu, ale codziennie może zdziałać cuda.
Jeśli zastanawiasz się, gdzie znajdziesz saszetkę glukozy do badań krzywej cukrowej zajrzyj do dedykowanej kategorii.
Zestawienie najważniejszych składników w produktach wspierających poziom cukru - Apteka Internetowa Galen
Bibliografia
- Kumar S, Mittal A, Babu D, Mittal A. Herbal Medicines for Diabetes Management and its Secondary Complications. Curr Diabetes Rev. 2021;17(4):437-456. doi: 10.2174/1573399816666201103143225. PMID: 33143632.
- Parham M, Bagherzadeh M, Asghari M, Akbari H, Hosseini Z, Rafiee M, Vafaeimanesh J. Evaluating the effect of a herb on the control of blood glucose and insulin-resistance in patients with advanced type 2 diabetes (a double-blind clinical trial). Caspian J Intern Med. 2020 Winter;11(1):12-20. doi: 10.22088/cjim.11.1.12. PMID: 32042381; PMCID: PMC6992722.
- Wang X, Wu W, Zheng W, Fang X, Chen L, Rink L, Min J, Wang F. Zinc supplementation improves glycemic control for diabetes prevention and management: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2019 Jul 1;110(1):76-90. doi: 10.1093/ajcn/nqz041. PMID: 31161192.
- Zhang X, Zhang L, Zhang B, Liu K, Sun J, Li Q, Zhao L. Herbal tea, a novel adjuvant therapy for treating type 2 diabetes mellitus: A review. Front Pharmacol. 2022 Sep 30;13:982387. doi: 10.3389/fphar.2022.982387. PMID: 36249806; PMCID: PMC9561533.
- Zhao F, Pan D, Wang N, Xia H, Zhang H, Wang S, Sun G. Effect of Chromium Supplementation on Blood Glucose and Lipid Levels in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus: a Systematic Review and Meta-analysis. Biol Trace Elem Res. 2022 Feb;200(2):516-525. doi: 10.1007/s12011-021-02693-3. Epub 2021 Mar 30. PMID: 33783683.
- Stengler, M. et al. (2017) Recepta na Leki naturalne: Kompleksowy Przewodnik Po naturalnych Metodach Leczenia - 200 powszechnych schorzeń! Poradnik Samoleczenia Oparty na Naturalnych środkach I Skutecznych Metodach, Takich Jak: Odpowiednia Dieta, odżywianie, Suplementy Oraz inne Metody Terapii Holistycznej. Warszawa: Oficyna Wydawnicza ABA.